A szomszédban a szakszervezetek egységes minimálbért akarnak. Az osztrák foglalkoztatásban szerintük a teljes munkaidőben dolgozóknak meg kellene kapniuk az 1500 eurót, amin nagyjából 450 ezer forint.


Irigyelhetjük is akár az osztár szakszervezeti szövetség problémáját, mert mint kiderült, azzal a kéréssel fordultak az osztrák munkáltatókhoz, hogy az emelje egységesen a minimálbért 1500 euróra. A szakszervezet problémája az, hogy bizonyos szektorokban – így a kiskereskedelemben – már most is eléri ezt az összeget a legkisebb bér. Ők viszont arra számítanak, hogy legkésőbb 2015-től senki sem kaphat kevesebbet ennél.

Az 1500 eurós minimum amúgy nem tűnik elérhetetlen álomnak. Már most megkeres ennyit a legrosszabbul fizetett, kezdő orvosi asszisztens vagy szociális munkás is. Az igazán nehéz helyzetben a fodrászként, masszőrként vagy kozmetikusként foglalkoztatott nők vannak. Náluk akár 1000 eurónál is kevesebb lehet bér. Merthogy Ausztriában államilag meghatározott minimum nincs. Ha sikerül elérni a kötelező 1500 eurós szintet, azt természetesen a bruttó jövedelemre vonatkozik majd.

Forrás: kurir.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .