Megérkezett a szociális ágazatban dolgozóknak a kormány által beígért bérpótlék, ám ez az egyik szakszervezeti vezető szerint csak "sebtapasz az artériás vérzésre". A pótlék ugyanis bruttó pár ezer forint havonta, miközben a szociális szféra munkavállalóinak döntő többsége a minimálbér környékén és alatt keres évek óta. A sztrájkhajlandóság továbbra is megvan a dolgozókban.


Pótlékok tavasza

Eljött a március, és vele együtt a kormány által beígért ágazati bérpótlékok kifizetése is: a rendészeti szervek tiszthelyettes és zászlós állománya, a honvédség legénységi és altiszti állománya, valamint a szociális szférában (bölcsődei dolgozók, szociális munkások, idősotthoni ápolók, gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók, stb.) részesednek eltérő mértékű pótlékban. (Hogy a rendvédelemben és a honvédségnél mennyit tesz ki a bérpótlék, arról korábbi cikkünkből tájékozódhat.) Ezek az összegek tartalmazzák a januári és februári pótlékokat is, viszont fontos leszögezni: a bérpótlék adható kedvezmény, nem épül bele szervesen a jövedelembe - azaz bármikor megvonható.

 

A fejük felett döntöttek

A szociális ágazati bérpótlék azonban nem tetszik a terület munkavállalóinak, több szempontból sem. Az első ilyen az, hogy a kormány a bérpótlékot a szociális ágazati sztrájkbizottság feje fölött rendelte el, és nem kérte ki az érdekvédelmi szervezetek véleményét az ötletről, csak egyszerűen elhatározták, hogy adnak valamennyit és kész. 

A pótlék mértéke a másik szempont: a legmagasabb nettó értéket - 11 266 forintot - összesen ketten kaphatnak kézhez a 92 ezer főnyi munkavállalóval rendelkező ágazatban: ők nyugdíj előtt állnak és doktorijuk van. "A legkisebb emelés nettó 3930 forint. Az ágazat derékhada a kettő között van. A pályakezdők és a nyugdíj előtt állók emelése között havi nettó 3000 forint a különbség. Érettségivel és felsőfokú szakképesítéssel - ami nem egyenlő a főiskolával - egy pályakezdő havi nettó 4250 forint pótlékot kap. 10 év munkaviszonnyal nettó 5044-et visz haza, 20 évvel a háta mögött 5830-at, 30 évvel 6616-ot, 40 év munka után pedig nettó 7664 forinttal kap többet. Az iskolai végzettség szerint is alig van különbség: mindössze bruttó 500 forinttal differenciálnak az általános iskolával rendelkezők és az érettségizett szakképesített dolgozók között" - olvashatók Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnökének szavai a delmagyar.hucikkében. 

A bértábla befagyasztása a gond

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője szerint ez a pótlék "csak sebtapasz az artériás sebre", és még ennek a kifizetése sem zajlik zökkenőmentesen, mert túl későn jelent meg a végrehajtás szempontjából a rendelet. "Sajnos van, ahol még azt sem tudják, hogy létezik ez az új pótlék, illetve sok intézmény nem tudta lehívni a fedezetét a március eleji kifizetéshez" - olvasható a cikkben.

Szűcs Viktória szerint a probléma gyökerét a 2008 óta befagyasztott bértábla adja, az ágazatban hat éve nem volt béremelés. Csak a kötelező minimálbér-emelést követi, emiatt ugyanúgy havi bruttó 118 ezer forintot keres egy pályakezdő szakmunkás, mint egy felsőfokú szakképesítéssel rendelkező dolgozó, 30 éves munkaviszony után. "Az ágazati dolgozók 74 százaléka keres minimálbért, illetve garantált bérminimumot. A sztrájkhajlandóság továbbra is megvan"- vázolta a helyzetet a cikkben Szűcs Viktória. 

Forrás: pecsistop.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 25th. .