Csütörtöktől lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentő programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok - hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján.


    Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára kiemelte: kibővítették a válaszható nyelvek körét, így nemcsak angol és német, hanem francia kurzusokat is tartanak majd. Különböző intenzitású tanfolyamok, így 120, 180 vagy 240 órás közül lehet majd választani, a maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz.  

    Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító OFA ügyvezető igazgatója elmondta: a március 10-i határidőig mintegy 160 képző intézmény pályázata érkezett be az OFA-hoz; ezek feldolgozását még a héten elkezdik. Az egyéni érdeklődők április 4-ig regisztrálhatnak, de a regisztráció még nem minősül pályázatnak. A pályázati kiírások várhatóan április közepén jelennek meg, és azok is pályázhatnak, akik előzetesen nem regisztráltak.

    Pákozdi Szabolcs hangsúlyozta: a programra olyanok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, és ezt igazolják, vagyis már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. További feltétel, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, és vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint rendelkezzenek alapfokú nyelvismerettel.

    Hozzáfűzte: a regisztráció és a jelentkezés is elektronikusan zajlik majd. A programot az eredeti, 2015. augusztus 15. helyett 2015. december 31-ig meghosszabbították, vagyis eddig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevőknek. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy azok is jelentkezhetnek, akiknek csak a nyelvvizsga egyik része van meg. 

    Czomba Sándor elmondta: több 10 ezer diploma „porosodik” a felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályain azért, mert a hallgatóknak már csak a nyelvvizsgájuk hiányzik a diplomához. A 3 milliárd forint forrásból megvalósuló Diplomamentő program körülbelül 10 ezer fiatalnak segíthet - tette hozzá.

    Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A diplomások foglalkoztatási rátája az európai uniós átlag közelében van, vagyis a magyar munkaerőpiac is díjazza a tudást, a magasabb végzettséggel rendelkezők könnyebben elhelyezkednek, a program javítja munkaerő-piaci esélyeiket - hangsúlyozta.

    Elsősorban azoknak szánják a tanfolyamokat, „akik már tettek valamit”, vagyis rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, ugyanakkor nem kell alapfokú nyelvvizsga bizonyítvány a képzés megkezdéséhez; a képző dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó - jelezte Czomba Sándor. 

    Hozzáfűzte: az előzetes regisztráció keretében lehetőség lesz megjelölni más nyelveket is, ez egyelőre annak felmérését szolgálja, hogy milyen nyelvismerete van még a jelentkezőknek, és ha később lesz még forrás, akkor azokat a nyelveket is bevonják    a programba. 

    Pákozdi Szabolcs kiemelte: minden megyében, összesen 73 helyszínen szeretnék elindítani a képzéseket, az időpontok és az intenzitás rugalmas lesz, a jelentkezők választhatják ki a nekik megfelelőt. A pályázás során előnyben részesítik a regisztrált álláskeresőket, és azokat, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .