A pénzügyi válság óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség Nagy-Britanniában, mint most. A brit statisztikai hivatal szerdai bejelentése szerint a március és május közötti időszakban a nyilvántartott állástalanok aránya 6,5 százalékra csökkent; ez a legalacsonyabb ráta 2008 utolsó negyedéve óta.


    A foglalkoztatottság tízéves rekordot állított be: az állásban lévők aránya a munkaképes korú lakosságon belül 73,1 százalék. Legutóbb 2004-ben volt ilyen magas a foglalkoztatottsági ráta, és soha nem volt ennél magasabb, mióta a brit statisztikai hivatal 1971-ben elkezdte az adat rendszeres közlését.

    A foglalkoztatottak száma jelenleg 30,64 millió, 254 ezerrel több, mint a tavalyi év végén, és 929 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

    A keresetek ugyanakkor nem követték a foglalkoztatás bővülési ütemét. Májusban a bruttó átlagkereset Nagy-Britanniában mindössze 0,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ugyanabban a hónapban az éves összevetésű infláció 1,5 százalék volt, júniusban pedig 1,9 százalékra gyorsult tovább, vagyis a bruttó reálkeresetek éves összehasonlításban jelentősen csökkentek.

    A munkanélküliségi ráta váratlanul gyors csökkenése miatt azonban a Bank of England (BoE) - a brit jegybank - már az idei év elején monetáris iránymutatási gyakorlatának átalakítására kényszerült, alig fél évvel e gyakorlat meghonosítása után.

    Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója nem sokkal beiktatása után vezette be az előretekintő monetáris iránymutatás gyakorlatát, amelynek fő elemeként a munkanélküliségi rátát határozta meg, jóllehet érvényben maradt a brit jegybank inflációkövető politikája is. Az akkori új iránymutatási gyakorlat alapján kimondták, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa addig nem veszi fontolóra a kamatemelést, amíg a brit munkanélküliségi ráta 7 százalék felett jár.

    Már az idei év elején látszott azonban, hogy az állástalanok aránya a BoE által vártnál sokkal hamarabb a meghatározott küszöbérték alá csökken, ezért Carney februárban bejelentette, hogy a monetáris iránymutatás hangsúlya áthelyeződik a brit reálgazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés - vagyis a recessziós években felhalmozódott kihasználatlan kapacitástöbblet - figyelemmel kísérésére, és a pénzügypolitikát e mérőszám összetevőinek alakulása határozza majd meg.

    A monetáris iránymutatást azért kellett gyors döntéssel átalakítani, mert a Bank of England nem akart olyan piaci várakozásokat kelteni, hogy a munkanélküliség csökkenése rövid időn belül kamatemeléshez vezethet.

    A Bank of England több mint öt éve, 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: az 1694-ben létrehozott brit jegybank az alapítás és a 0,5 százalékos alapkamat öt évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkentette 2 százalék alá irányadó kamatát.

 

Forrás: szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .