Kitarthat a foglalkoztatottság növekedése az év végéig az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik azt is megjegyezték, hogy a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a mutató javulásához. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte a rekord foglalkoztatottságot és a 8 százalék alatti munkanélküliséget.


    A KSH szerdai közlése szerint május-júliusban 4 millió 127 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 4,1 százalékkal, 164 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 3,1 százalékponttal 61,8 százalékra emelkedett.

    A munkanélküliség a második negyedévi 8,0 százalékról 7,9 százalékra csökkent az április-július közötti három hónap átlagában. A 15-74 éves korosztályban 354 ezer volt a munkanélküliek száma, 92 ezerrel, 20,6 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.

    Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a munkaerő-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszűrve is javulnak. A magánszektorban is erőteljes bővülés látszik, amelyben kiemelt szerepe van az autóiparnak, számos autógyár harmadik műszakot vezetett be.

    Az elmúlt egy évben az egyes iparágak kapacitásbővítésének köszönhetően az alacsonyabban képzett munkaerő jelentős részét felszívta a munkaerőpiac - fogalmazott.

    Az elemző az idén éves szinten 8,1 százalékos munkanélküliségre, a következő két évben pedig ennél is alacsonyabb munkanélküliségi rátára számít. 

    Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy hiába segíti a munkanélküliség mérséklődését a versenyszféra kedvező alakulása, amennyiben a közmunkások száma csökken, a tendencia változhat. Ezt támasztja alá, hogy a magánszférában foglalkoztatottak száma ugyan növekedett, de még messze elmarad a válság előtti szinttől - mondta.

    Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője rámutatott, erőteljes volt a gazdasági növekedés az első fél évben. Mivel a gazdaság ciklusát jellemzően késéssel követi a munkaerőpiac, a következő hónapokban további munkaerő-piaci javulásra lehet számítani - mondta. Hozzátette, a növekvő vállalati bizalmat jelzi, hogy majdnem minden ágazatban növelni szeretnék a foglalkoztatás szintét.

    Balatoni András szintén hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottsági adatok a közfoglalkoztatást leszámítva is folyamatosan javulnak.

    Az elemző kiemelte azt is: a gazdaságilag aktívak száma, illetve a munkakínálat szintén bővülni fog a következő hónapokban, ebből adódóan a munkanélküliségben csak kismértékű csökkenés várható, ám ez összességében kedvező irányú átalakulás.

    A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy 4 millió 127 ezren dolgoztak Magyarországon május-júliusban, ami 22 éves rekordnak felel meg. Eközben a munkanélküliek száma 7,9 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2008 vége óta a legkedvezőbb adat.

    A versenyszféra a kormány aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek köszönhetően egyre nagyobb arányt képvisel a foglalkoztatásban - tették hozzá.

    A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kiváló makroadatok is bizonyítják a magyar gazdaság fellendülését - olvasható az NGM közleményében.
 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .