December közepétől egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak a diákoknak, akik a nyáron befejezték tanulmányaikat, és még nincs munkahelyük - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.


Kis Péter András közleményében azt írta: azoknak a diákoknak a diákigazolványa, akik tanulmányaikat nappali tagozaton a nyáron befejezték, október 31-ig érvényes, ezután még 45 napig, vagyis december 15-ig jogosultak egészségügyi ellátásra. Ha addig nem tudnak elhelyezkedni, illetve más jogcímen sem szereznek jogosultságot egészségügyi ellátásra, december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

A tájékoztatás szerint jelenleg ennek összege havonta 6810 forint. Ha a kötelezettség nem áll fenn a teljes naptári hónapra, a napi összeggel kell számolni, ez jelenleg 227 forint. A járulékot fizetést az érintett helyett más, például családtag is fizetheti.

A járulékfizetési kötelezettség bejelentéséhez a 14T1011-es adatlapot kell kitölteni, amely beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, vagy letölthető a www.nav.gov.hu oldalról. A nyomtatványt postán vagy személyesen, illetve az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan lehet eljuttatni a NAV-hoz.

Forrás: Szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .