Tízórás munkaidőt vezettek be a Miniszterelnökségen. Sajtóértesülés szerint emiatt több családos dolgozó felmondott. Az ágazati szakszervezet szerint a Lázár János által vezetett hivatal törvénytelenséget követett el. 

A Magyar Nemzet írta meg, hogy az eddiginél két órával többet kell dolgozni a Miniszterelnökségen. Az alkalmazottak reggel fél 8-ra járnak és délután 6-ig maradnak, de néha tizenkét órát is bent töltenek - olvasható a lapban. A Miniszterelnökség szerint a dolgozók elfogadták ezt a munkarendet, az újság viszont úgy tudja, hogy családosak közül többen felmondtak, mert nem tudtak délután 5 óráig odaérni a gyerekükért az óvodába, illetve az iskolába. 

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Boros Péterné szerint a Miniszterelnökség törvénytelenül járt el, amikor bevezette a tízórás munkarendet.

"A törvényes munkaidő heti 40 óra, egész hivatalra vonatkoztatva azt, hogy mostantól heti 50 óra vagy több a munkaidő, nem engedi meg a törvény. Adhat a munkaidő-keret felemelésére utasítást a munkáltató, de ezt úgy kell megtennie, hogy megmondja, mettől meddig terjedő időtartamra vonatkozik, vagy kinek a helyettesítése miatt történik és mellé kell tennie, hogy az ellenértéket hogyan adja meg."

Boros Péterné hangsúlyozta, hogy a tízórás munkarend bevezetése akkor is törvényellenes, ha a dolgozók beleegyeztek.


"Jogszabályellenes, mert nem mondhat le a szerzett jogáról. Mivel hátrányban van a munkáltatóval szemben, ezért van ez a szabály. Ez egy egyoldalú módosítás, ő alárendeltje a munkáltatónak, nem valóságos véleményt nyilvánít, hanem egy kényszer hatása alatt dönt így."

A Magyar Nemzet egyébként úgy tudja, hogy fiatalokat vett fel a megüresedett helyekre, amivel pénzt spórolt meg, hiszen egy friss diplomásnak kevesebb fizetés jár a bértábla szerint, mint egy negyvenéves dolgozónak, akit tizenöt-húsz éve alkalmaztak. A lap szerint más minisztériumokban is be akarják vezetni a tízórás munkarendet.

A magyar közigazgatási rendszer egyik legfontosabb intézményének nevezte a Miniszterelnökséget Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az intézmény felel a kormány munkájának összehangolásáért, döntéseinek előkészítéséért és végrehajtásáért. Megjegyezte: minden munkatársával együtt a jövőben is akár napi tizenkét órát dolgoznak. 

Előzőleg a Jobbik parlamenti frakciója közleményben azt írta, kifejezetten családellenesnek tartják a Miniszterelnökségen és más állami intézményekben bevezetett napi tíz-tizenkét órás munkaidőt, ezért felszólítják Lázár Jánost, hogy sürgősen vonja vissza az intézkedését.

Forrás: inforadio.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .