Országos készültséget hirdetett a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás péntek délután amiatt, hogy a parlament alsóháza, a Szejm péntekre virradó éjjel megszavazta a kormány bányareformtervének végrehajtását lehetővé tevő törvénymódosítást.


A törvénymódosítás mellett a parlamenti többséget élvező kormánykoalíció tagjai szavaztak. A sztrájkkészültséget Piotr Duda, a Szolidaritás elnöke hirdette meg. Az országos sztrájkbizottság katowicei tárgyalása után Duda elmondta, készen van a sztrájkoló bányászokat támogató tiltakozások forgatókönyve, ennek részleteit bizalmasan kezelik. Jelezte: a készültség országos jellegű, az összes ágazatra kiterjed. „Az, ami az éjjel történt, botrány. A felelősség a kormányfőt, a kabinetet terheli” – fogalmazott.

A bányareformtervet múlt szerdán mutatta be Ewa Kopacz miniszterelnök. Ennek értelmében átszervezik a legnagyobb lengyel bányacéget, a Kompania Weglowát (KW). A társaság tizennégy bányájából négyet bezárnak, az ott dolgozó bányászok közül hatezret más üzemekbe helyeznek át, ötezret pedig elbocsátanak. A reform során a KW-t szervezetileg az energiaiparba integrálják. A cég bányáiban a múlt csütörtökön már hatalmas sztrájkot indítottak, a tárnák mélyén rotációs rendszerben mintegy kétezer ember tiltakozik, öt bányász pedig hétfő óta éhségsztrájkot tart. Egyre több helyen utcai menetek, blokádok formájában is tiltakoznak. Szerda este a sziléziai Bytom lakosai többezres menetben vonultak.

Megbeszélés a bányászokkal

Ewa Kopacz a hét elején Katowicében eredménytelen megbeszélést folytatott a bányászok képviselőivel, ennek befejezése után a kormány és a bányászszakszervezetek egyaránt nyitottságukat fejezték ki a további tárgyalásokra. A kormánydelegáció csütörtökön folytatta a tárgyalást, ezt követően a felek enyhe optimizmusról számoltak be. A kabinet álláspontja szerint nem bányák bezárásáról, hanem átszervezéséről van szó, amely nélkül egy hónapon belül csődbe jut a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget hozó KW, és elvész az átszervezésnek alávetendő bányákból elbocsátott bányászok végkielégítése is. A bányászok viszont olyan megoldásokat sürgetnek, amelyek az átszervezendő bányák további működését garantálnák.

A gyors ütemben elfogadott bányatörvényt még a felsőháznak, a szenátusnak kell jóváhagynia, ez hétfőn várható. A bányászok és az ellenzék azt követeli, a törvény végrehajtását Bronislaw Komorowski elnök akadályozza meg vétójával. Komorowski hétfőn úgy nyilatkozott, közvetítő szerepet szeretne betölteni a konfliktusban, amelynek ő nem részese.

Jövő kedden Katowicében a Szolidaritás más szakszervezetekkel is egyeztet, amelyek képviselői előzetesen támogatásukat fejezték ki a készülő tiltakozások iránt.

Forrás: mno.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .