Nonszensz, hogy a kormány azt hiszi, ha bezárnak kórházi osztályokat, részlegeket, az ott dolgozók majd átmennek egy másik intézménybe, akár az ország másik sarkára is dolgozni - mondta a Népszavának Bélteczki János. A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke figyelmezettet: orvoselvándorlással járhat az a terv, amellyel a kormány kommunikációs szinten „költséghatékonyabbá tenné a kórházak működését”.


   Sajtóhírek szerint ugyanis a kormány átalakítaná az egészségügy finanszírozását, a pénzt megyénként, a lakosságszám figyelembe vételével osztanák el. A megyei ellátást központi kórházak szerveznék, a többi kórház fiókintézményként vagy telephelyként működne tovább. Az ésszerűsítéssel a „párhuzamosságokat szüntetnék meg”, magyarán kórházi osztályokat és részlegeket számolnának fel, így szükségszerűen csökkentenék a betegágyak számát. A tervek szerint a jövőben Budapesten hat vezető kórház lenne, amelyekben 24 órás állandó ügyeletet kellene tartani - míg ma minden nap más kórház végzi az ügyeletes szerepét -, a megyékben pedig egy-egy. Jelenleg arról egyezkednek az úgynevezett Megyei Egészségügyi Egyeztető Bizottságokban, hogy melyek legyenek a kiválasztott intézmények, s hogy a többi kórház milyen típusú ellátásokat végezhet majd a jövőben.
 
  A Népszabadság szerint mintegy 8-10 ezer ember elbocsátásával számol a kormányzat a kórházi ellátási körök újraosztásának eredményeként, s az elbocsátás egyaránt érinthet műszakiakat, adminisztratív dolgozókat, ápolókat és orvosokat is. Noha a szaktárca hivatalosan cáfolta ezeket a számításokat, szakmai körökben nemcsak elismerték az illetékes állami szervek képviselői, hogy létszámleépítésekre kell számítani, de bizonyos megyei fórumokon az is elhangzott már, hogy a kabinet betervezte az egészségügyi költségvetésbe az elbocsátások költségeit, azaz a végkielégítéseket.
 
  Bélteczki figyelmeztetett: noha az orvostársadalom is látja, érzi, hogy szükség van az egészségügyi struktúra átalakítására, s nem is feküdne keresztbe egy ésszerű, átgondolt reformnak, az a helyzet azonban tarthatatlan, hogy úgy kényszerítenének országon belüli költözésre, mindennapi utazgatásra szakembereket, hogy közben nem is egyeztetnek velük. Az orvosok érdekvédelmi szervezetei ugyanis nem kaptak meghívást a megyei egyeztető fórumokra, magyarán a kórházak sorsáról úgy dönt majd a kormány, hogy azok dolgozóit kész helyzet elé állítja. Bélteckiékhez éppen ezért már több jelzés is érkezett: az orvosok, amennyiben megszűnik jelenlegi álláshelyük, nem mennek át a másik városban, településen lévő kórházba, hanem a sokkal jövedelmezőbb külföldi munkavállalást választják. Ez tömeges reakció lehet, ami már csak azért is fenyegető, mert már ma is súlyos szakember-hiány uralkodik az ágazatban. „A most távozáson gondolkodókat is nélkülözheti persze a rendszer, csak épp olyan nyomást helyez majd ezzel a betegellátásban maradókra, ami már-már kezelhetetlen lesz” - fogalmazott a MOSZ-elnök, hozzátéve: évek óta hangsúlyozzák, hogy a végletekig fokozódott a terhelés az egészségügyön, s az, hogy ma még működik - valahogyan - a magyar betegellátás, kizárólag a benne dolgozók személyes önfeláldozásának köszönhető.

Forrás: Népszava

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .