Már utalja az alapellátásban dolgozóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a többlettámogatást, amely praxisonként 130 ezer forintot tesz ki havonta - mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor közölte, a most utalt összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik márciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást.


   Előzetesen a Népszabadság írta meg: január végén újraosztották a háziorvosok december végén jogszabályba foglalt extra támogatását, miután kiderült, az egészségbiztosító elszámolta magát, és többet osztott szét, mint a költségvetésben rendelkezésre álló tízmilliárd. Ez az oka a késlekedésnek, amit az államtitkár örömhírként jelentett be.
 
  Zombor beszélt arról is, a háziorvosok támogatása folytatódik, jövőre hasonló nagyságban kapnak majd pénzt az alapellátásban dolgozók, amely összeget a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók bérezésére fordíthatják majd. „A kormány célja, hogy mind szakmailag, mind anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás” - emelte ki, megjegyezve: 2010 óta 35 százalékkal emelkedett a háziorvosok finanszírozása, a mostani pluszforrásban 6369 praxis érintett, de csak a területi ellátási kötelezettséggel, azaz körzettel rendelkező orvosoknak jár. Beszélt a készülő alapellátási törvényről is, ami az előkészítés fázisában van, s „a korábbiaknál jóval szélesebb szakmai egyeztetések zajlanak”. A jogszabályban ki fognak téri a körzettel nem rendelkező háziorvosokra is - tette hozzá.
 
  Információink szerint azonban nemcsak a pluszforrásokban, hanem az új alapellátási törvényről zajló egyeztetésben is diszkriminálja a kormány a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokat, akiket az ÁNTSZ ugyan értesített arról, hogy a kabinet korábbi terveivel ellentétben megmaradhat a praxisuk, ám az állami támogatások fokozatos elvonása miatt mára az ellehetetlenülés határára kerültek. Esetükben ugyanis 2011 óta csökkentik a finanszírozást, így ma egy tek nélküli háziorvos a körzeti kollégája finanszírozásának 40 százalékát kapja csak meg. Eközben mintegy 200 körzeti háziorvosi praxis áll évek óta betöltetlenül országszerte, a háziorvosok átlagéletkora rendkívül magas, a nyugdíjba vonuló doktorok pótlása mind több településen nehézségekbe ütközik. Az alapellátás ma még aktív orvosainak korfája ráadásul tragikus jövőt ígér, hiszen a mintegy négy és fél ezer aktív háziorvos közül több mint 1500 már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 2013-ra elérte az 54 évet, sőt, a szakmában dolgozók 70 százaléka 50 év feletti. Éppen ezért nagy szükség lenne a mintegy 200 tek nélküli háziorvosra is.

Forrás: Népszava

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .