A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legutóbbi jelenése szerint alig csökkent a férfiak és a nők fizetése közötti különbség az elmúlt 20 évben - írja a The Guardian.

Az ENSZ legutóbbi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők és a férfiak közötti globális munkahelyi egyenlőtlenség még mindig jelentős. Ha a nők fizetése az eddigihez hasonló ütemben növekszik, akkor csak 70 év múlva lesz egyenlő a két nem képviselőinek fizetése. Az Egyesült Államokban fél évtizede jelent meg az egyenlő fizetésekről szóló Equal Pay Act-t és az angol szabályozás is 45 éves, ennek ellenére a nők átlagosan a férfiak fizetésének 77 százalékát kapják meg. Az elmúlt 20 év során csupán 3 százalékponttal javult a helyzet az ENSZ jelentés szerint.

A gyermekszülés után a munkába visszatérő nők várhatóan kevesebbet fognak keresni, mint a gyermektelenek. Ez a különbség egyre inkább növekszik az ILO elemzése szerint. Egy 2005-ös kutatás szerint azok a nők, akik két gyermeket nevelnek az Egyesült Királyságban, várhatóan 25 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a gyermektelenek. Belgiumban, Hollandiában, Írországban, Spanyolországban és Portugáliában nagyjából 10 százalék volt az eltérés. Franciaországban, Olaszországban és Dániában azonban az derült ki, hogy a két gyermekesek kicsit többet keresnek, mint azok, akiknek nincs gyerekük.

Azok a nők „szenvednek" leginkább a jövedelembeli különbségektől, akik 25 éves koruk előtt alapítottak családot. Ennek az az oka, hogy a nők sokkal gyakrabban szakítják meg a karrierjüket, váltanak félállásra vagy választanak olyan munkahelyet, amelyet jobban össze tudnak hangolni a családdal - ezeken a munkahelyeken jellemzően a fizetés is alacsonyabb. Az alacsony fizetés összekapcsolódik más faktorokkal is, például a diszkriminációval, a nők munkájának alábecsülésével és a kormányzat politikájával. Emellett a nők gyakrabban kihagyják az előrelépési lehetőségeket - mondta el Kristen Sobeck, az ILO közgazdásza.

A nemzetközi nőnap előtt megjelent kutatás leírja azt is, hogy alig változott meg a dolgozó nők és férfiak aránya az elmúlt két évtizedben. Az 1995-ben 189 állam által aláírt pekingi nyilatkozat óta a férfiak és a nők munkaerőpiaci aránya közötti különbség csupán 1 százalékkal csökkent. Jelenleg a nők 50 százaléka dolgozik, míg a férfiak 77 százalékának van állása. 1996-ban ez az arány a nőknél 52 százalék, a férfiaknál pedig 80 százalék volt.

„A Peking óta eltelt 20 év legnagyobb tanulsága az, hogy még évek, sőt évtizedek szükségesek ahhoz, hogy a nőknek ugyanolyan jogaik legyenek a munka világában, mint a férfiaknak" - nyilatkozott Shauna Olney, az ILO egyik szakértője. A fejlődéshez szükség van arra is, hogy a férfiak egyre nagyobb szerepet vállaljanak a gyermeknevelésben. Az édesapák számára nyújtott támogatás az elmúlt 20 évben jelentősen megnövekedett. Azonban az ILO felmérése szerint még mindig a nőké a nagyobb felelősség, az Európai Unióban egy nő átlagosan 26 órát foglalkozik a családjával egy héten, míg egy férfi csak kilencet. A nők munkavégzését hátráltatja az is, hogy egyharmaduk fizikai vagy szexuális erőszak áldozata lesz, a Világbank legutóbbi adatai szerint 700 millió nőt érint ez a probléma.

Vajon jobb most dolgozó nőnek lenni, mint 20 évvel ezelőtt volt? Guy Ryder, az ILO vezetője szerint igen. Azonban a fejlődés üteme nem felel meg az elvártnak. „Innovatívnak kell lennünk és új kereteket kell adnunk a vitának azért, hogy a nők munkahelyi jogaira, a nemek közötti egyenlőségre és a nők gazdasági befolyásának növelésére fókuszálhassunk" - mondta el Ryder.

Forrás: figyelo.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 19th. .