A nyugdíjplafon 2012-es eltörlése a fő oka annak, hogy van olyan magyar nyugdíjas, aki egy millió forint fölötti ellátást kap havonta - mondta el az InfoRádiónak Simonovits András egyetemi tanár. A nyugdíjszakértő szerint az új rendszer hosszú távon társadalmi elégedetlenséghez vezet és a nyugdíjkasszát is súlyosan meg fogja terhelni.

„Van egy nyugdíjplafon, ami 2012-ig élt, akkor körülbelül havi 660 ezer forint fölötti kereset után nem fizettek munkavállalói járulékot. Ennek a megszüntetése a lehető legnagyobb hiba volt. Rövidlátó számítás húzódott mögötte: rögtön 50 milliárd forint plusz bevételt jelentett, hogy a dolgozók töredékrésze még befizette a 660 ezer forint fölötti részt” - emelte ki Simonovits András.

A nyugdíjszakértő emlékeztetett: „hatalmas botrány volt Ausztriában, amikor kiderült, hogy az osztrák nemzeti bank nyugalmazott alelnöke, aki 91 éves, havi 30 ezer eurót kap. Ha semmi más nem lenne, csak az, hogy idegesíti az embereket, azért nem kell csinálni. Másfelől azt lehet mondani, hogy a magasabb jövedelműek jóval tovább élnek, emiatt könnyen lehet, hogy háromszor annyit fizet be, de akár négyszer vagy ötször annyi nyugdíjat kap.”

Simonovits András hozzátette: ez hosszú távon megterheli a nyugdíjkasszát.

„A nyugdíjplafon eltörlése okozhatja azt, hogy ma Magyarországon a legmagasabb nyugdíj 1,3 millió forint. Ha valakinek eddig csak 600 ezer forint befizetését ismerték el, de befizet 100 milliót, akkor két év alatt ez is hihetetlenül megemeli a nyugdíját. De nem kell ezzel foglalkozni. Azzal igen, hogy a plafont minél előbb vissza kell állítani, ésszerűségi alapon” - jelezte az egyetemi tanár.

„A dolgozók körülbelül 3 százaléka keresett eddig a plafon fölött. Ez tehát bár csak 3 százalékot érint, az ő nyugdíjuk hatalmas tömeg az összesen belül. Ez olyan feszültséget fog okozni, hogy egy ilyen rendszert minél előbb el kellene felejteni” - hangsúlyozta Simonovits András.
 
Forrás: InfoRádió

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 19th. .