Százezren tüntettek Varsóban a lengyel kormány gazdaság- és szociálpolitikája ellen. A tiltakozó menetet a három legnagyobb szakszervezeti szövetség vezette, köztük a legendás Szolidaritás.

A lengyel munkavállalók úgy érzik, hogy a kormány becsapta őket. Alacsony a minimálbér, emelkedik a nyugdíjkorhatár, a munkaszerződések pedig mindig a dolgozók kárára változnak - írja az euronews.

"Sok a szociális és gazdasági probléma" – mondta a tüntetők egyike, Marek, aki Lublinból érkezett a fővárosba. "Rengeteg fiatal jött el tüntetni, jól képzettek, mégsincs munkájuk. Nem kellenek ennek az országnak; arra kényszerítik őket, hogy külföldre költözzenek."

"Muszáj tiltakoznunk, mert minden egyre csak romlik" – tette hozzá egy másik felvonuló, az opolei Ola. "A nyugati országokkal összehasonlítva olyanok vagyunk, mint egy süllyedő hajó. Itt élünk Európa kellős közepén, és egy átlag lengyelnek még kenyérre sincs pénze."

A lengyel parlament, a szejm az ősszel tárgyal a nyugdíjreformról. Ha Donald Tusk miniszterelnöknek nem sikerül keresztülvinnie akaratát a törvényhozáson, abba belebukhat a kormány, akkor pedig előrehozott választásokat írhatnak ki Lengyelországban.

 

Forrás: ATV

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .