A görögországi sztrájkhullám várhatóan kedden éri el tetőpontját, amikor is a közalkalmazottak szakszervezete (ADEDY) megkezdi 48 órás munkabeszüntetését.
 

Újabb sztrájkhullámmal kénytelen szembenézni a konzervatív Antonisz Szamarasz vezette görög kormány. Hétfőtől 48 órára beszüntették a munkát a gimnáziumi tanárok és az önkormányzati alkalmazottak is. Több helyütt a szemétszállítás is szünetel. Athén központjában hétfőn az önkormányzatok és az önkormányzati rendőrség több száz alkalmazottja gyűlt össze egy halottaskocsi mögött és temette el jelképesen munkahelyét. Hétfőtől kezdve ugyanis sokan közülük úgynevezett tartalékállományba kerültek, aminek következményeként a következő nyolc hónapban fizetésüknek csupán 60 százalékát fogják megkapni. Amennyiben állami területen nem találnak nekik más pozíciót, úgy munkanélküliek lesznek.

A görögországi sztrájkhullám várhatóan kedden éri el tetőpontját, amikor is a közalkalmazottak szakszervezete (ADEDY) megkezdi 48 órás munkabeszüntetését. Ezenkívül valószínűleg a magánszektor egyes területein is sztrájkba lépnek. Az idegenforgalomban és a szállodaiparban azonban nem kell nagyobb megmozdulásokra számítani.

A tiltakozások elsősorban a kormány takarékossági intézkedései és az állami szférában tervezett elbocsátások ellen irányulnak.

Az athéni vezetés a nemzetközi hitelezők nyomására 2014 végéig 15 ezer közalkalmazottól akar megválni, ezenkívül további 25 ezer állami alkalmazottat helyez át a már említett tartalékállományba.

 

Forrás: gazdasagiradio.hu
 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 24th. .