Főként egyetemi polgárok mentek el a szegedi pedagógustüntetésre, sem a Pedagógus Szakszervezet, sem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete demonstráltak, a DK közleményt ugyan adott ki a tanárokat ért sérelmek ellen, de ők sem erősítették a tiltakozókat jelenlétükkel.


Rögtön rendőrök igazoltatták a szegedi demonstráció szervezőit, nem tudtak a tüntetés bejelentéséről. Gradzikiewicz Mária, tette a bejelentést, megmutatta a papírokat, így indulhatott a demonstráció. Mindösszesen 70-80 oktatásban érintett ment el a Klebersberg szobor mellé, a tüntetést bejelentő fiatal biológus szerint félnek a pedagógusok, nem véletlenül ő ment el a rendőrségre a tüntetés hivatalos ügyeit intézni a rendőrkapitányságra. Dr. Szirmai Márta, aki a facebookon próbálta a szervezést lebonyolítani, annyit elárult, hogy pénteken már ott tartottak, hogy lefújják a rendezvényt, kevesen jelezték, hogy eljönnének. Az egyetemi oktató szerint a kisvárosban jobban tartanak a tanárok attól, hogy felismerhetők és így akár büntethetővé is válhatnak, de azzal is magyarázták a távolmaradásukat, hogy éppen a napokban kapták meg a vastagabb fizetési borítékokat, így jobbnak látták otthon maradni.

A közoktatási intézményekből szinte senki nem jött el

A tüntetésen főként egyetemi dolgozók, diákok, valamint nem a KLIK-hez tartozó gyakorló iskolák pedagógusai vettek részt. Elvétve akadtak azért „KILIK-es" tanárok, közülük egy felszólalásában szemrehányást tett a Pedagógus Szakszervezetnek azért, hogy a mögöttük álló tagok nem érzékelik a védelmet a szervezet részéről, sem a kiállást. Szerinte nem kellene a pénzről beszélni folyamatosan, mert bár nagyon fontos, hogy mennyi a pedagógusok fizetése, de nem lehet megvenni a tanárokat. „Csalásra kényszerítenek bennünket azzal, hogy adminisztráljunk hetente 32 órát. Ennél momentán én jóval többet dolgozom. Ki számolja bele a 32 órába a színházi látogatásokat, a kirándulásokat? Ki viszi el a gyerekeket, ha nem mi?" – sorolta a pedagógusokra nézve sokszor sértő kötelezettségeket a szegedi tanár. „Az erkölcs közös ügyünk, a szülő és a tanár közös ügye, nem tankönyvben előírt erkölcsöt kell tanítanunk, milyen példát mutathat az a pedagógus, aki fél? – tette fel a kérdést a „bömbin" keresztül a tanárok közül egyedüliként felszólalni bátorkodó pedagógus.

„A jelenlegi szakszervezetek nem képesek megvédeni az érdekeinket"

Egy, a Szegedtől 50 kilométerre levő Kiskunhalasról érkező pedagógus, aki maga is szakszervezeti tag, néhány szót szólt a PSZ védelmében, de azt ő is hozzátette, amennyiben nem érzékeli a szakszervezet „radikalizálódását, kilép a szervezetből. Többen a Pedagógus Karral kapcsolatos félelmeiket fogalmazták meg, főként az etikai kódex-szel kapcsolatban, amelyről ma sem tudnak semmit, de úgy vélik, hogy nem is akarnak megfelelni egy olyan kódex szabályainak, amelynek megalkotásába semmi beleszólásuk nincsen. A tüntetésen sem a szegedi Pedagógus Szakszervezet, sem a PDSZ szegedi vezetése, tagsága nem volt jelen. A szervezők elmondták, hogy emailben, telefonon sem sikerült a PDSZ-szel felvenniük a kapcsolatot, a Pedagógus Szakszervezet szegedi vezetője pedig nem válaszolt megkeresésükre. A DK közleményt ugyan kiadott, melyben a pedagógusok sérelmei ellen kelt ki, de a tüntetésen ők sem voltak ott.

Forrás: szeged.hir24.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 16th. .