Merkel A Német Szövetségi Köztársaság kancellár-asszonya volt az IG-BCE kongresszusának 4.  napjának díszvendége.


Angela Merkel elsőként tájékoztatta a kongresszus résztvevőit, hogy folynak a nagykoalícióról szóló tárgyalások, és remélhetőleg hamarosan eredményes is lesz.

Általánosságban elmondta, a hatékony kormányzás érdekében együtt kell működni a szakszervezetekkel. Nem csak szociális kérdésekben, hanem például az oktatásban, a képzések fejlesztésében. A növekedés lehetőségét kell megerősíteni, és ehhez hozzátartozik a képzés, a szakképzés. Ezeken keresztül lehet munkahelyeket teremteni.

Az Európai Unióval kapcsolatban Angela Merkel kifejtette a gazdasági krízis sok országot érint, ezért oda kell figyelni rájuk, de a válság problémái mellett a demokratikus elemekre is.

Európában elsődleges a szociális partnerség. 2014-ben EU választások lesznek. Küzdeni kell a fiatal munkanélküliség ellen, és pénzügyi stabilitásra van szükség. Ez üzenet Európa felé.

Németországra vonatkozóan a kancellár kifejtette:

A gazdaság fejlesztésének elkerülhetetlen része, hogy a kormány támogassa az energetikával kapcsolatos beruházásokat, illetve a villamosenergia piacának szabályozását koordinálja. Elismerte, hogy a korábban elképzelt új energiastruktúra kiépítése nem sikerült, így szükséges a program átgondolása, amit a stabilitásra kell alapozni. Az is tény, hogy a gázüzemű erőművekkel szemben a széntüzelésű erőművek versenyképtelenek.

Az új kormánynak többek között rendezni kell a financiális feladatokat. Az eurónak stabilnak kell lenni, az uniós pénzügyi rendszert meg kell erősíteni. Mivel a német gazdaságtól jelentősen függ az euróövezet gazdasága, nagy a felelősség is.

A gazdaság fejlődésének alapvető eleme a képzés. Az oktatás terén figyelnin kell a migrációs helyzetből adódó kihívásokra. Az országba jövő bevándorlók képzése segít az integrációban, és a gazdaságnak is érdeke.

A munkanélküliség terén további programokat kell indítani. A költségvetés több, mint 3%-t fordítja a német kormány a munkanélküliséggel összefüggő kérdésekre. Különös jelentőségű a fiatal pályakezdők kezelése. az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közelítő munkanélküliek elhelyezkedési problémáit is kezelni kell. Ezt a feladatok a demográfiai változások tükrében kell kialakítani. Ha jelentősen megugorna a munkanélküliség nehézséget jelentene a szociális finanszírozás is – mondta Angela Merkel.

A németországi tarifarendszer autonómiáját megtartva a kancellár is szükségesnek tartja a minimálbér bevezetését a szövetségi köztársaságban. A CDU álláspontja szerint, nem lehet a létminimum alatt dolgozni.

A vegyiparral kapcsolatban Angela Merkel kifejtette, hogy a gyógyszeripar kutatásait támogatni kell, és a vegyipari valamint a mikroelektronikaipari befektetéseket előnybe kell részesíteni, hiszen az innováció elsődleges szempont az új kormány számára.

2013. október 15. kedd

Történelmi támogatottsággal folytathatja Michael Vassiliadis a némét IG-BCE vezetését.

A  kongresszus 3. napján  a testületek és a vezetők választása zajlik.

Elsőként az elnök került megválasztásra.

Michael Vassiliadis, aki 4 évvel ezelőtt került a német vegyészek élére 393 szavazatot kapott a 398-ból.

Alelnöknek a leköszönő Ulrich Freese helyett, Edeltraud Gläsnert válaszották szintén magas támogatással.

Az ügyvezető elnökség további tagjai:

Egbert Bienemann, Peter Hausmann, Ralf Sikorski lett.

2013. október 14. hétfő

A hétfői napon a szervezet 4 éves beszámolóját követően, az egyes szakszervezeti területek kerültek értékeklésre.

2013. október 13. Vasárnap

A Hannover Kongresszusi  Központban kezdődött pontban 15 órakor a  Német Vegyipari, Energiaipari Szakszervezet (IG-BCE) 5. kongresszusa.

Michael Vassiliadis, az IG-BCE elnöke megnyitóbeszédében elmondta, az idei kongresszus legfontosabb témája EURÓPA lesz.  „Európában élünk, itt dolgozunk, és Európa hozzánk tartozik, a mi családunk” – mondta

A mintegy 700 ezer fős szakszervezetet 400 küldött képviseli. Sok a baj, sok a tennivaló. Kevés a munkahely, megújításra vár az Unió.

Martin Schultz az Európa Parlament elnöke, a kongresszus első vendégfelszólalója kijelentette:

„Egyre több ember veszíti el a bizalmát Európai Unióval szemben. Pedig ha nem töltjük fel, Európa megtörik” A gazdaság fejlesztése, munkahelyek teremtése. Ez az Unió kitörési pontja. Németországnak érthető válaszokat kell adni az Európai Unióról.

Bernadette Segol, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára, hosszasan méltatta a német szakszervezetek szerepét. A minimálbért bevezetése – ahogyan ezt a német szakszervezetek is követelik -  nem egy szociális követelés, hanem a gazdaság értelme is.

Segol szerint, Európa elfeledkezett arról. hogy iparpolitikai innovációra van szükség. amely előtérbe helyezi a kutatást és fejlesztést (K+F), a munkahelyteremtést.

400 küldött 368 módosító javaslat, 1.600 m2 kongresszusi tér. 74 külföldi meghívott. Számtalan prominens személyiség. Ez a Német Vegyipari, Energiaipari Szakszervezet 5. kongresszusának jelzőszámai.

Forrás: vdsz.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .