A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetséget rendkívül aggasztja a Starbucks dolgozóinak helyzete Chilében. Októberben, amikor rekord nyereséget jelentett be, a vállalat elutasította a Starbucksban Dolgozók Szakszervezetének követeléseit, köztük egy kollektívszerződés-tervezetet.

 

Azt állítva, hogy rontja a versenyképességét a cég kijelentette, hogy nem tudja fedezni a dolgozók olyan alapvető juttatásait, mint az étkezés és az utazási költségek, illetve a táppénz.

A dolgozók többsége 25 év alatti fiatalokból áll, akiket ironikus módon a belső szabályzatban „partnereknek” nevez.

A vállalatot 2012-ben négyszer büntették meg a szakszervezeti jogok megsértéséért, a chilei legfelsőbb bíróság pedig helybenhagyta az egyik fellebbviteli bíróság ítéletét, miszerint a Starbucksnak 50 ezer dolláros bírságot kell fizetnie, és tárgyalnia kell a szakszervezettel egy kollektív megállapodásról.

Az ITUC számára világos, hogy a Starbucks minden erejét latba veti, hogy kisiklassa kollektív tárgyalásokat, és megfélemlítéssel és közvetlen megtorlással visszatartsa a dolgozókat a szakszervezethez való csatlakozástól.

„A chilei Starbucks dolgozóinak jogait éppúgy tiszteletben kell tartani, mint bármilyen más jogokat. A Starbucks azt hangoztatja mindenhol, hogy szociálisan érzékeny cég. Itt az ideje, hogy ez konkrétumokban is megmutatkozzon” – mondta Sharan Burrow, az ITUC főtitkára.

Szolidaritásod az alábbi címen fejezheted ki, mondd el a Starbucksnak, hogy tárgyaljon jóhiszeműen a dolgozókkal Chilében.

ITUC

Forrás: Upside Down World

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 18th. .