A GKI Gazdaságkutató Zrt. idén 2,3 százalékos gazdasági növekedést és 0,8 százalékos inflációt vár - mondta Vértes András, a GKI elnök-vezérigazgatója. A GKI arról is írt, hogy a munkanélküliség csak papíron alacsony, a valóságban 9 százalék körüli lehet – írja az Origo.

A GKI márciusi prognózisa szerint a reáljövedelmek növekedése miatt a lakossági fogyasztás 2016-ban 3 százalékkal bővül, viszont a beruházások 5 százalékkal visszaesnek, főleg az uniós források csökkenése miatt.

 

Lassul a növekedés

Vértes András elmondta: míg tavaly a magyar gazdasági növekedés több mint 1 százalékponttal gyorsabb volt az Európai Unió 1,8 százalékos átlagánál, addig az idei év elején a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzések trendjükben és számszerűleg is közel állnak egymáshoz. Egyetértés van abban, hogy idén folytatódik a lassulás, majd 2017-ben némi gyorsulás várható a növekedésben. Megítélése szerint a kedvező egyensúlyi adatok ellenére a lassuló GDP-bővülés mellett lemaradás jellemzi továbbra is a magyar gazdaságot a régiós országoktól.

A GKI elnöke elmondta: a januári ipari, építőipari és exportadatok is a gazdasági bővülés fékeződését vetítik előre. Kiemelte: az idei év egészében a visszaeső beruházások erősen negatívan, míg a gyorsuló lakossági fogyasztás pozitívan hat a gazdasági növekedésre. Hozzátette: a mezőgazdaság, a pénzügyi tevékenység és az ingatlanügyletek kivételével minden ágazatban lassulás valószínűsíthető. A beruházási ráta idén éves szinten 20 százalék alatt lesz - fűzte hozzá.

Az ipar is lassabban bővül

A GKI elemzői szerint míg tavaly a hazai ipari növekedés 7,5 százalékos volt, idén 5,5 százalékos lesz az ipar bővülése. Az építőipar termelése 5 százalékkal csökkenhet, mivel az új uniós ciklus forrásai még nem állnak rendelkezésre, nem testesülnek meg az új megrendelésekben. Vértes András szerint ehhez az is hozzájárul, hogy a kormány lakáspolitikai intézkedéseinek kedvező hatásai csak az idei második félévben érzékelhetőek majd.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese elmondta: az ingatlanpiacon apró lépésekben elindult a növekedés. Az irodapiac kivételével minden szegmensben javultak a kilátások. Tavaly 7600 új lakást adtak át, ami 9 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest, a kiadott új engedélyek száma viszont országosan 30, Budapesten 73 százalékkal nőtt. Mindez, részben a csok hatására, előre vetíti a lakásépítés későbbi élénkülését, igaz, igen alacsony szintről - tette hozzá. 

A GKI előrejelzése szerint 2016-ban 10-12 ezer új lakás átadása várható, amit várhatóan komoly áremelkedés kísér majd - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Csak statisztikailag csökken a munkanélküliség

A GKI prognózisa alapján, míg a munkanélküliségi ráta 2015-ben éves átlagban 6,8 százalék, az előző évi 7,7 százaléknál csaknem 1 százalékponttal alacsonyabb volt, idén várhatóan "statisztikailag" kissé tovább, 6,5 százalékra csökken, a valódi munkanélküliség azonban 9 százalék körüli lehet. 

A GKI előrejelzése szerint a kisvállalati szektorban és a lakáshiteleknél várható a banki hitelállomány bővülése, összességében azonban nem várható hitelezési fordulat. A fő akadályt a vállalatok alacsony hitelkereslete jelenti. A bankrendszer likviditása és tőkemegfelelése azonban jó, nyereségessége javuló.

Vértes András elmondta: a 2016-ra tervezett, 2 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit elérése kissé bizonytalan, a GKI kutatói 2,3 százalékos GDP-hez mért államháztartási hiányra számítanak. A bevételek ugyan összességében reálisak, a kiadási oldalon azonban mindenekelőtt az egészségügyre és oktatásra tervezett összegek nominális csökkenése vetít előre bizonyos feszültségeket. A GKI 2016 végére a GDP-arányos államadósság mintegy 1 százalékpontos csökkenését valószínűsíti 74,5 százalékra - mondta Vértes András.

Kérdésre Vértes András elmondta: várható az ország felminősítése a befektetési kategóriába, de az kérdés, hogy a hitelminősítők ezt mikor lépik meg.

Forrás: Origo,szakszervezetek.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Saturday the 8th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban