Legalább 15 milliárd forintot jelentene a szociális ágazatban dolgozók bérrendezési terve a 2014-es költségvetésben - a forrásról azonban nincs hír egyelőre. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a szociális szférára az egészségügyi szakdolgozói bértáblát kellene kiterjeszteni, "de az is csak tűzoltás lenne". Jelenleg a létminimum környékén keresnek az érintettek.


Létminimum alatt

Augusztus elején jelentették be a szociális területen dolgozók, hogy a terület bérrendezését - a KSH által megállapított létminimum alatt keresnek az érintettek jelenleg- szorgalmazó kéréseiket sorozatban nem vette komolyan az Emberi Erőforrások Minisztériumának ágazatért felelős tárcája, ezért demonstrációs bizottságot szerveztek, valamint az országos sztrájk lehetőségét is felvetették. Ennek hatására a kormány szeptemberben tárgyalóasztalhoz ült a szociális ágazat képviselőivel.

A bejelentés óta eltelt szűk két hónap végén a Pécsi STOP a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság egyik résztvevőjéhez, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéhez (BDDSZ) fordult, hogy összegezzék, mik is zajlottak is le az eddigi egyeztetéseken, illetve milyen lépések segítenék a jelenleg létminimum alatt kereső szociális ágazat dolgozóit.

A 20 százalékos béremelés mellé cafeteria is kellene

Pécsen a BDDSZ által is kért változások 287 bölcsődei dolgozót érintenének, ennyi munkavállalót foglalkoztatnak a megyeszékhely bölcsődéiben. A szakszervezet baranyai titkára szerint kezdetnek egy 20 százalékos béremeléssel lehetne számolni, de ezzel is csak azt a szintet érné el, amennyivel el vannak maradva.

"Körülbelül nettó 80 ezer forintot, egy szakmai minimálbért visz ma haza egy bölcsődei gondozó, dacára annak, hogy hány éve van a szakmában és milyen a végzettsége. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt 2008 óta be van fagyasztva a közalkalmazotti bértábla, és a fizetési osztályok összecsúsztak. A 20 százalék körüli béremelés nettó 100 ezer forint körüli összeget jelentene havonta, de ezek mellé szükséges lenne cafeteria-juttatásokat is bevezetni, mint az Erzsébet-utalvány, vagy a SZÉP-kártya, mellyel a dolgozók életkörülményei, kismértékben ugyan, de javulhatnának" - fejtette ki a szakszervezet baranyai titkára.

Hiányos kormányzati kommunikáció

A BDDSZ elnöke, Szűcs Viktória a Pécsi STOP kérdésére elmondta, eddig kétszer tárgyaltak a kormányt képviselő EMMI Szociális Államtitkársággal, "azonban a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság teljes egésze nem jutott el a megbeszélésekre, mert többszöri kérésünkre sem hívták meg az összes érintett szervezet képviselőjét ezekre az alkalmakra". A tárgyalások legfőbb tétje az idei kereset-kiegészítés és a jövő évi bérrendezés.

"A szociális ágazatban országosan körülbelül 92 ezer embert kellene, hogy érintsen ez a bérrendezés. Ők állami, önkormányzati, alapítványi, vagy egyházi intézményekben dolgoznak. A béremelés összege - a munkaadói terheket is magába foglaló úgynevezett szuperbruttóban -, mindenkire vonatkoztatva 30 milliárd forintot jelentene, ebből a költségvetési intézményekben foglalkoztatottakra vonatkozóan bruttó 15 milliárd a forrásigény. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptunk ígéretet arra, hogy ezt a javaslatot egyeztetik a Nemzetgazdasági Minisztériummal, illetve beterjesztik a szeptember 25-ei kormányülésre, egyelőre azonban nem tudjuk, milyen döntés született, mert még nem kaptunk tájékoztatást. Úgy tudjuk, hogy hétfőn, szeptember 30-án kerül benyújtásra a parlament elé a jövő évi költségvetési törvénytervezet, ha addig nem kapunk választ, akkor csak a törvénytervezetből és esetleg a sajtóból fogjuk tudni, betervezték-e a kívánt összeget 2014-re. Mindezek mellett tárcával a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanács újraindításában és az ágazati kollektív szerződések kérdésében is dűlőre kell jutni."

Sztrájkhajlandóság

Eddig több tízezer támogató aláírás gyűlt össze a szociális ágazat bérrendezésének szükségességével kapcsolatban, az aláírók egyetértettek az egészségügyi bértábla szociális ágazatra történő kiterjesztésével, s a napokban, mivel a területről több jelzés is érkezett megkezdtük a sztrájkhajlandóság felmérését az intézményekben.

"Ha nemleges kormányzati választ kapunk, akkor kénytelenek leszünk erősebb nyomást gyakorolni a döntéshozókra, akár a sztrájk lehetősége is fennállhat."

A jövő generációját tartják a kezükben

A BDDSZ elnöke szerint az egészségügyi szakdolgozói bértábla szociális szférára történő kiterjesztése lenne az első lépés a bérrendezésben. "De ez is csak tűzoltásra lenne elég, hiszen a 2008 óta befagyasztott közalkalmazotti bértáblában ma már 65 fizetési ponton alacsonyabbak az illetménytételek a minimálbérnél és a szakmunkás bérminimumnál, de mivel a minimálbér és a garantált bérminimum kötelezősége mindenkire vonatkozik, így az érintett kollégák bére ezen az összegen stagnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs bérkülönbség a szakképzetlen és szakképzett dolgozó között, de egyformán 72 ezer Ft-ot visz haza egy pályakezdő és egy közel 30 éve pályán lévő felsőfokú szakképzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő is. Miközben mi a jövő generációját tartjuk a kezünkben szó szerint, és több kutatás is bizonyítja, hogy az első évek a legfontosabbak egy gyermek fejlődésében és életében, ugyanakkor a munkánkért méltán járó anyagi elismerés eddig elmaradt."


Forrás: stop.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 17th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban