Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) és az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT) konferenciát szervezett „Három nap az egészségügyről” címmel, amelyen a magyar egészségügyi és érdekvédelemi szervezetek képviselői vettek részt.  


A rendezvény első napja a Látleletek munkacímet kapta.

A köszöntők után az első előadó Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász volt, aki gazdasági szempontok alapján mutatta be az egészségügyi rendszer működését. Másodikként Dr. Szél Ágostont, az Egyetemi Klinikák Szövetségének elnökét vártuk, azonban sajnos az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani előadását más, halaszhatatlan elfoglaltsága miatt. Ezért helyette Dr. Girasek Edmond, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa tartott egy prezentációt az egészségügyi humánerőforrás krízisről.

Délután a munkavállalói csoportok szemszögéből ismerhettük meg az egészségügy és a szociális ágazat helyzetét.

Az első szekcióban előadást tartott Dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetségének elnöke, Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Kiss László, a Független Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Toma Lajos a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke. Az előadások után kötetlen eszmecsere alakult ki.


A délutáni második szekciót Dr. Selmeczi Kamill a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetségének elnökének előadása nyitotta. Őt követte Mészáros Melinda a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének alelnöke, Dr. Weltner János a Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanács elnöke és Mezőcsáti Melinda, a Semmelweis Egyetem klinikavezető főnővére.


A második nap munkacíme a „Terápiás javaslatok” volt.

A nyitó előadásokat Dr. Neumann László szociológus és Dr. Kóbor András a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség alelnöke tartotta.


Dr. Neumann László előadása a kollektív szerződések európai helyzetéről szólt. Dr. Kóbor András előadásában a kollektív szerződések megkötésének kelet-európai gyakorlatáról szólt.


A második szekcióban elsőként Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt a pedagógusok ágazati kollektív szerződésének megkötése során szerzett tapasztalatairól. A második előadó, Werli József, a Magyar Pékszövetség titkára volt. Az ágazati kollektív szerződésük megkötésében játszott szerepükről tartott előadást.


Délután Dr. Szűcs Györgyi, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség Jogsegély Szolgálatának ügyvédje mutatta be az ágazati kollektív szerződések megkötésének jogszabályi hátterét. Az előadás után kerekasztal beszélgetés kezdődött a kollektív szerződésekről, amelynek Dr. Neumann László és Dr. Antmann Katalin az OSZSZ elnöke volt.


A konferencia harmadik napjának egyetlen napirendje volt. Munkamegbeszélést tartottak az „Őszintén az egészségügyről” együttműködési megállapodást aláíró szervezetek és még csatlakozó szervezetek. A megbeszélés témája az egységes fellépés volt az egészségügy és az egészségügyben dolgozók munka- és életkörülményeinek javítása érdekében.

Kiss Balázs

A konferencia az „OSZSZ érdekképviseltét és az egészségügyi ágazati kollektív szerződéskötést előkészítő pályázat” (TÁMOP-2.5.3.A-13/2-2013-0031) részeként, az Új Széchenyi Terv keretében, Európai Uniós támogatással valósult meg.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 5th. .