Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) aggodalmát fejezi ki, és tiltakozik a Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által, 2014. június 16-án előzetes egyeztetés nélkül benyújtott felsőoktatási salátatörvény miatt!


A törvény súlyosan sérti az egyetemi autonómiát a kancellária intézményének bevezetésével!

A felsőoktatási intézmények teljes gazdálkodásának felügyeletét és a munkáltatói jogok egy részét az állam által kinevezett kancellárok kezébe adják, azzal az álságos indoklással, hogy meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között.

Miközben a rektorok kezéből kiveszik a felsőoktatási intézmények gazdasági irányítását és a munkáltatói jogkör gyakorlását minden, az adott felsőoktatási intézményben dolgozó munkavállaló felett, a teljes felelősség a rektoroké marad!

Ez biztosan nem szolgálja a felsőoktatás színvonalának megőrzését és javítását!

Az ÉSZT értetlenül áll az előtt a terv előtt is, hogy a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottságban (MAB) a kormányzati delegáltak túlsúlyát olyan módon próbálják meg elfedni, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is delegálhat egy-egy tagot! A European Assurance in Higher Education (ENQA) ez év februárban nem hosszabbította meg a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát, arra hivatkozva, hogy működése aggályos a túlzott kormányzati befolyás miatt. Ezt egy ilyen szakmaiatlan lépéssel nem lehet megoldani. Olyan delegáltakra van szükség a bizottságban, akik ismerik a felsőoktatás működését, és nem pillanatnyi gazdasági vagy egyéni érdekeiket kívánják érvényre juttatni a felsőoktatásban!

Az ÉSZT egyetért a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének 2014. június 17-i közleményével, amelyben a Felsőoktatási Kerekasztal azonnali összehívását és érdemi egyeztetés lefolytatását kéri a felsőoktatási törvény tervezett módosításai miatt Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterétől!

Az ÉSZT elengedhetetlennek tartja, hogy azonnal összehívják a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot (FÉT) is, mert a törvénytervezetben munkavállalói érdekek súlyos megsértéséről is szó van!

ÉSZT elnökség

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 25th. .