Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár válaszolt, egy írásban feltett képviselői kérdésre, melyben arra kértek választ, hogy mikor várható végre a közszféra illetményalapjának emelése.

A válaszában a miniszterhelyettes azt írta, hogy nincs szükség az illetményalap emelésére, mert a kormány számos intézkedése pozitív hatású volt. Ilyennek minősítette az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, a minimálbér illetve a garantált bérminimum összegének emelését, de a családi adókedvezményt és a rezsicsökkentést.

 

Ezzel szemben az igazság az, hogy a közszférában immár hetedik éve nem volt átfogó béremelés és elvették a 13. havi illetményt is!

 

A közszférában dolgozóknak az elmúlt hét évben több mint 20 százalékkal csökkent a reálkeresete!

 

A közalkalmazotti bértábla szerint a bérek az öt első kategóriában „összecsúsztak”!

Ez azt jelenti, hogy adott esetben egy pályakezdő közalkalmazott ugyanannyit keres, mint a vele azonos végzettségű, de már a nyugdíj előtt álló kollégája! Erre azt mondani, hogy nincs szükség az illetményalap rendezésére és javult a közszférában dolgozók helyzete, arcpirító cinizmusra vall!

 

Az egykulcsos SZJA köztudottan a magasabb jövedelműeknek kedvez, nem a minimálbért kereső munkavállalóknak!

Az alacsony keresetű közalkalmazottak nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt sem! A rezsicsökkentés nem jelent megoldást sem a közszféra dolgozói, sem a többi kiskeresetű munkavállaló problémáira!

 

A közszférában egyre nagyobb méreteket ölt a munkavállalói szegénység, ez egyre nagyobb elégedetlenséget szül!

 

Felszólítjuk a Kormányt, hogy vizsgálja felül a jövő évi terveit és ne halogassa tovább az elkerülhetetlen közalkalmazotti béremelést!

 

Dr. Kuti László

elnök

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 30th. .