2015 február 28-án életének 84. évében elhunyt Dr. Balogh Tiborné, az 1988-ban megalakult Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete /FDSZ/ alapiíó tagja, mindannyiunk Ica nénije.

A mi személyes ismeretségünk azonban 1984-re nyúlik vissza. A Pedagógusok Szakszervezete /PSZ/ Felsőoktatási Tagozatában négy évig együtt dolgoztunk, Ica a Debreceni Tudományegyetem, én a Budapesti Műszaki Egyetem szakszervezetének küldötteként vettünk részt a Felsőoktatási Tanács munkájában. Hosszú beszélgetéseink során megfogalmazódott bennünk az a felismerés, hogy a felsőoktatásnak markánsabb érdekérvényesítésre van szüksége. A többi felsőoktatási intézmény képviselői is hasonlóan gondolkodtak, ennek eredményeként 1988 október 7-én megalakítottuk a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét.Dr. Balogh Tiborné 1989-től 2007-ig az FDSZ Országos Elnökségének tagja volt. Kezdeményezésére valamint az Elnökség javaslata alapján az 1992.évi FDSZ Küldöttgyűlés határozatot fogadott el az FDSZ Nyugdíjas Segélyalapítvány létrehozására. Ica a megalakulástól haláláig a Segélyalapítvány Kuratóriumának elnöki feladatait látta el. Ez idő alatt  a Kuratórium több, mint kétezer FDSZ tagot részesített segélyben. Az FDSZ Országos elnökségi és kuratóriumi elnöki feladatai mellett 2010-ig elnöke volt a Debreceni Egyetem FDSZ intézményi szervezetének. Bizottsági tagként segítette az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés /ÉSZT/ Nyugdíjas Tagozatának munkáját is.

Szerteágazó munkáját magas színvonalon, fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel végezte, nagyra értékeljük másokért mindig tenni kész erejét.

Mindannyiunkat rendkívüli módon megrázott a halálhíre,mert reméltük, hogy felépül betegségéből, szívósságával, életerejével legyőzi a kórt. Sajnos nem sikerült neki.

Bennem mindig olyan kép él Róla, hogy ha súlyos, nehéz kérdések merültek fel a tárgyalások során, akkor Ica javaslatai minden esetben megoldáshoz vezettek. Úgy gondolom, hogy mindannyiunk nevében mondhatom, akik ismerték Őt, hogy Icában megvolt az a bölcsesség, megfontoltság, ami a nehéz helyzetnek megfelelő, mindegyik tárgyaló fél számára elfogadható megoldást eredményezte.
2010-ben kezdett hozzá a Debreceni Egyetemen folyó szakszervezeti munka történetének megírásához. A könyv I. kötete 2012-ben, a II. kötet 2014-ben készült el.

2014 karácsonya előtt kis csomagot kaptam Tőle, amelyben a könyve II. kötetének egy dedikált példánya és egy karácsonyi lap volt a következő szöveggel:
„Kedves Laci! Mivel személyesen már nemigen találkozunk, így elküldöm a könyvem II. kötetét. Fogadd barátsággal, ahogy én szeretném. Ha van hozzáfűznivalód, szívesen veszem. Legyen áldásos, szép ünnepetek! Ica”

Örökre elment a hivatása iránt elkötelezett mindig mosolygó Kolléganőnk, drága Ica néni.
Nyugodjál békében!
 
Dr. Kis Papp László

 

Forrás: http://szakszervezetek.hu/index.php/kozlemenyek-dokumentumok/13713-gyaszol-a-felsooktatasi-dolgozok-szakszervezete

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Saturday the 8th. .