Nyomtatás

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ) megelégedéssel nyugtázza, hogy eredményre vezetett a szakszervezetek tiltakozása, mert a köztársasági elnök visszaküldte a Parlamentnek megfontolásra és az érdekegyeztetés lefolytatására a T-3019 számú törvényt. A Miniszterelnökség tárcavezetője, Lázár János vezetésével a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum keretében asztalhoz ült az érdekképviseletekkel.

 

 

A T-3019 számú salátatörvény tervezetét, Trócsányi László igazságügyi miniszter 2014. decemberében, a szakszervezeteket megkerülve, törvénytelenül, egyeztetés nélkül terjesztette be a Parlament elé. Egyeztetés nélkül került a Parlament elé a közigazgatás átalakítására vonatkozó törvény is.

 

A fenti számú törvényjavaslatban az szerepelt, hogy a Magyar Kormánytisztviselői Kar vezető tisztségviselője nem lehet az a személy, aki szakszervezeti tisztségviselő is. Ez a megkötés nemzetközi és Európai Uniós jogokat, ajánlásokat is sértett. A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon (KÉF) sikerült meggyőzni Lázár Jánost, hogy a törvény ezen pontját vonják vissza.

Lázár János az ülésen elmondta azt is, hogy 2016. júniusában bevezetendő életpálya törvény életbe lépése előtt igyekeznek megoldani annak a 27000 kormánytisztviselőnek bérhelyzetét, akik jelenleg nettó 78.000 Forintot keresnek.

Az egyeztető fórumon a kormányhivatali rendszer átalakítása, a létszámkérdés valamint a vezetői illetmények is napirendre kerültek.

 

Az ÉSZT és a TBDSZ reméli, hogy a kormányzat felismerte a társadalmi párbeszéd fontosságát, és a jövőben, érdemben fog tárgyalni az érdekegyeztető fórumok részvevőivel.

 

ÉSZT

TBDSZ