Az utóbbi hetekben sokat lehetett hallani egyes magyarországi egyetemek átszervezéséről, karok átcsatolásáról más egyetemekhez.

 

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csak olyan átszervezést tud támogatni az egyetemekkel kapcsolatban, amelyet kellő szakmai előkészítés, érdekegyeztetés előz meg, nem jár munkahelyek megszűnésével és az oktatás színvonalának romlásával.

Lehetnek olyan érvek, melyek bizonyos intézetek, karok más felsőoktatási intézményhez csatolását valóban indokolják. Az ÉSZT attól tart, hogy e döntések mögött nem mindig volt valódi szakmai előkészítés. Szerintünk az ilyen típusú átszervezéseknek inkább politikai, mint szakmai, gazdasági okai vannak.

Mint a diákok is hangsúlyozták a sajtóban, ők az adott egyetemre jelentkeztek és ott is szeretnének végezni.

 

Az ÉSZT aggályosnak tartja, hogy a felsőoktatással kapcsolatos döntések meghozatalakor nem a szakma véleményét kérik ki, hanem egy olyan érdekcsoportra hallgatnak, amelynek tagjai az üzleti életből kerülnek ki, és nem értenek a felsőoktatáshoz. Az ÉSZT szerint ezzel sérül a felsőoktatási intézmények autonómiája és az oktatás szabadsága!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 4th. .