Nyomtatás

A 2016. évi minimálbér tárgyalások eredmény nélkül zárultak le a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) 2015-ben – jelentették be ma munkavállalói oldalt képviselő szakszervezetek.

Bár a szakszervezeti oldal csökkentette a minimálbér és a garantált bérminimum 9 illetve 13 százalékos növeléséről szóló követelését, a munkáltatói oldallal nem sikerült megegyezni.

Ez hangzott el többek között az öt szakszervezeti konföderáció (Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Liga Szakszervezetek, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Munkástanácsok és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma) közös sajtótájékoztatóján december 16-án.

A konföderációk elnökei kifejtették álláspontjaikat (melyekben teljes volt az egyetértés), hogy miért van szüksége, egy azonnali és jelentős mértékű béremelésre a magyar gazdaságnak.

A következő évi minimálbér és bérminimum emelésének mértéke a december 16-i kormányülésen fog eldőlni.

Alig fejeződtek be a 2016-os bértárgyalások, szinte azonnal kezdődnek a 2017-es tárgyalások. A kormány közölte az érdekképviseletekkel, hogy 2016. márciusig van idejük megállapodni a 2017-es bérekről, mert akkora készíti el a 2017-es költségvetést.