Nyomtatás

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) csatlakozik az ÉSZT és SZEF január 29-i sajtóközleményéhez és felhívja a kormány figyelmét, hogy a január 21-én Lázár János által bejelentett „bürokrácia csökkentő” tervében olyan intézményeket is meg kíván szüntetni vagy beolvasztani, amelyekben nem bürokraták, hanem Magyarország közegészségügyéért dolgozó szakemberek vannak!

Ezekben az intézetekben olyan alapkutatások is folynak, melyek szükségesek az ország közegészségügyi biztonságához!

 

Az Országos Közegészségügyi Központ megszüntetésével, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ, vagy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet minisztériumba integrálásával veszélybe kerül például a járványügyi biztonság, a közegészségügy és az egészségügyi igazgatási tevékenységek felügyelete, irányítása.

A megszüntetésre ítélt intézményekben szakmai háttérmunka zajlik, ami a szakpolitikai döntéseket hivatott megalapozni. Ha a fűnyírót itt is bekapcsolva további létszámleépítést remélnek a már amúgy is a működésképtelenség határán mozgó intézményekben akkor nem marad senki, aki válaszolna az a döntéshozók vagy az élet által felvetett kérdésekre.

 

 

A legutóbbi nagymértékű átszervezés éppen tavaly márciusban történt az ÁNTSZ-ben.

Az ország egészségügyi szempontjából stratégiai fontosságú szervezetét, nem lehet évenkénti átszervezéssel súlytani anélkül, hogy az ott végzett munkára ne legyen káros hatása.

 

Az ÁNTSZ és háttérintézményeit jelenleg is az államtitkárság felügyeli. Azonban ez nem jelent még közvetlen politikai-pénzügyi irányítást, csupán szakmait. Ha a politika át kívánja venni a szakma irányítását annak beláthatatlan következményei lesznek!

 

A kormány tervei mögött ismereteink szerint, nem állnak hatástanulmányok, sem a szakmai-, sem a munkavállalói érdekképviseletekkel nem egyeztettek. Egészségügyi szakmai indokokkal védhetetlenek az átszervezés tervei, vélhetőleg politikai döntésről van szó!

A magyar egészségügy így is ezer sebből vérzik, nincs szükség arra, hogy helyzetét még nehezebbé tegyék a politikusok!