MEGHÍVÓ 

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA Magyarország legnagyobb civil szervezeteinek, a szakszervezeteknek nyújt önkéntes és önképző szolgáltatásokat. Kérdéseink és válaszaink vannak, magyarázattal szolgálunk, talán programot adunk. Témáinkat az elméleti előzmények és a köztörténeti tények tanulságai mentén, de mindig a jelen problémáira figyelemmel dolgozzuk fel.

A Magyar Kultúra Napja előtt egy nappal feltett kérdés – miszerint: „Lehet-e forrása a kultúra a szabadságnak?” – számos választ nyert a nemzeti közgyűjtemények gondozóitól. A teljes vitanap anyaga hozzáférhető! Különösen ajánljuk CSÓTI Csaba KKDSZ elnök előadását! 

Az AKADÉMIA márciusi vitanapja öt konföderáció összefogására, de legalább közös vitájára készül. Kedvcsinálóként következzék a teljes program, küldje tovább kollégáinak, barátainak!

LEHET A SZAKSZERVEZET ÚJRA TÁRSADALMI MOZGALOM?

Az OKISZ Irodaházban tartott előadásainkon, és itt, a honlapon is szívesen látunk minden jóakaratú polgárt, munkavállalót, nyugdíjast és diákot. Programunk nyilvános és ingyenes. Kérjük, regisztráljon: ITT!

Időpont: 2017. március 11. (szombat)
Új helyszínen, az OKISZ Irodaház Nagytermében!
Budapest, XIV. kerület, Thököly 58.
(Megközelíthető az 5, 7, 110, 112 számú buszokkal – leszállás a Cházár András utcai megállónál.)

 Nemzeti ünnepünk előtt négy nappal, a kilencedik akadémiai napon arra készülünk, hogy a magyar szakszervezeti mozgalom megalapozó értékeitől és érdekeitől indulva szembenézzük napjaink kihívásaival. Tesszük ezt éppen akkor, amikor egyre többekben tudatosul; csapdává vált a leértékelt magyar munkaerő kilátástalanul mélyre ejtett ára.

Merre, és hogyan találunk ki innen? Sikerül a szakszervezeteknek a szerepüket érdemben betölteni?

A téma feldolgozásához segítséget adó kérdéseink:

1.    A szakszervezeti mozgalom társadalmi presztízse csökkent az elmúlt időszakban, fennmaradt a szervezeti szétaprózódás, van-e út visszafelé, az egységes ágazati, és kollektív szerződésekkel is megerősített szakszervezetek felé? 
2.    Megfelelően használják-e a szakszervezetek a korszerű kommunikációs technikákat?
3.    Megtaníthatók az állampolgárok arra, hogy a jogállam, a kapitalizmus és a piac előnyei erős szakszervezetek nélkül már középtávon elvesznek a nemzet egésze számára?
4.    Hogyan erősíthető Magyarország újraformált közjogi és döntéshozatali rendszerében a szakszervezetek szerepe?

RÉSZLETES PROGRAM

10:00 Megnyitó
BOROS Péterné, a SZEF Akadémia vezetője

 ELŐADÁSOK

10:05 Szakszervezetek a kapitalizmus 1948 előtti Magyarországán
VARGA Lajos, az MTA doktora, történész

10:35 A rendszerváltozás szakszervezeteiről
HERCZOG László nyugalmazott miniszter

11.15 Tagdíjak, támogatások, jövedelmek; a magyar szakszervezeti mozgalom finanszírozásának negyedszázados története
NEUMANN  László,  az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottság elnökhelyettese

11.30 A szakszervezetek tudásháttere Európában és itthon
BORBÉLY Szilvia, Szakszervezetek Gazdasági és Társadalomkutatási Intézete, kutató közgazdász

11:45 Szakszervezeti jövő Európában és Magyarországon
LAJTAI György, érdekvédelmi tanácsadó

12.00:
BÜFÉEBÉD

12.30:
KORREFERÁTUMOK

Választott témánk és az előadásokban várhatóan felvetett kérdések alapján indokolt, hogy hazánk öt meghatározó szakszervezeti konföderációjának vezetőihez forduljunk. Ezért felkértük ezek elnökeit – vagy erre kijelölt képviselőiket – vegyenek részt az akadémiai nap munkájában, álláspontjukkal és reagálásaikkal gazdagítsák a vitát.

A tárgyszerűség és a hatékonyság érdekében azt kérjük, hogy az általános jellegű reagálások és hozzászólás mellett az alábbi kérdésekre elhatárolt és konkrét formában – konföderációjuk álláspontját képviselve – adjanak választ;

1.    Hogyan értékelik és minősítik konföderációjuk kapcsolatát saját tagszervezeteik tagságával. Milyennek értékelik a belső nyilvánosság és a tagsági kontroll működését?
2.    Hogyan értékelik a konföderációk közötti kapcsolatokat, a közös fellépés lehetőségét, illetve eredményeit?  
3.    Mi a konföderációjuk álláspontja a társadalmi párbeszéd és az állami egyeztetési intézményrendszer állapotáról, működéséről, napi gyakorlatáról?
4.    Mi az álláspontjuk a finanszírozás hiányában széteső Ágazati Párbeszéd Bizottságok intézményéről, hogyan viszonyulnak az ágazati kollektív szerződések rendszerének esetleges kiterjesztéséhez? 
5.    Milyen lehetőségeket látnak a szakszervezeti mozgalom számára a közpolitikai folyamatok befolyásolására, a hatalmi mozzanatú pártpolitikai tevékenység vádja nélkül?

E kérdések megválaszolására, és hozzászólásra – fejenként maximum 15 perces időkeretben – felkértük MÉSZÁROS Melinda (LIGA), FÖLDIÁK András (SZEF), KORDÁS László (MSZSZ), KUTI László (ÉSZT), és PALKOVICS Imre (Munkástanácsok) elnököket.

13.30
VITA

A résztvevők és az előadók részvételével moderálja ENYEDI NAGY Mihály. Egy hozzászólás ideje 5 perc. A rendezvényről élő internetes közvetítést adunk a www.szefakademia.hu címen, a helyszínen videó felvétel készül.

A SZEF-ÉSZT AKADÉMIA ülése nyilvános és térítésmentes. Az eddig megtartott nyolc akadémiai ülés előadásai és prezentációi honlapunkról szabadon letölthetők.

***

A további programelőzetesekért, tájékoztatókért kérje hírlevelünket!
REGISZTRÁCIÓ az aktuális programra: ITT!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 26th. .