Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés majd évtizede küzd azért, hogy az értelmiség megfelelő és hasznos helyre kerüljön a társadalmon belül, továbbá a teljesítményéhez méltó bérezésben részesüljön. Tapasztalnunk kellett, hogy a hazai értelmiség nem kapta meg a kellő erkölcsi és anyagi megbecsülést. Eközben az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés mára már azt is világosan látja, hogy nem csak az értelmiségnek, hanem az egész társadalomnak a jövedelmi fejlődése 1990-től máig jelentősen elmaradt a GDP fejlődéséhez mérten. (ld. 1. ábra). Az eltérésből eredően máig kb. 2,7 évi jövedelmi veszteség érte a magyar társadalmat. Másik jelenség, hogy erősen változott 1990 óta a jövedelmi rétegek részesedési aránya, vagyis pl. a legkisebb és a legnagyobb jövedelmi rétegek közti 4,6-szoros arány mára 8,6-re. Valóságban a lakosság 20%-ának hozott jelentős jövedelmi növekedést az 1989 utáni rendszerváltás. Eközben a lakosság szerény jövedelmű 80%-ának családonként (4 tagú) a GDP-hez mérten kb. 10 millió Ft jövedelmi elmaradása keletkezett (ld. 1. diagram).


Nem kedvezőbb a hazai keresetfejlődés a V4 országok körében sem. A 2004/2007-ben uniós taggá váló államok között magyar átlagkereset növekedése 2006-tól a legkisebb. A magyar növekedés kb. 60-70%-a V4 többi ország átlagának. Közben 2019-re az átlagkeresetekben a cseh érték 37%-kal, a lengyel 23, a szlovák 18%-kal múlja felül a magyart. A magyar kereseti elmaradás a V4 államai közt több mint 10 éve fennáll, ezért az egy főre jutó magyar mediánvagyon a csehnek és a lengyelnek kb. 48%-a, a szlováknak pedig 52%-a. Ez már a magyarok aggasztó vagyoni lemaradását illusztrálja.

Összegezve tehát a magyar jövedelmi és vagyoni fejlődésben együttes elmaradás áll fenn a V4 államai között. A családonkénti 10 millió Ft-os jövedelmi elmaradás a legfőbb veszteségszáma az 1989 utáni II. magyar kapitalizmusnak.

A magyar társadalomnak ezek után legfőbb célnak kell tekintenie az anyagilag lemaradt 8 millió ember 10 millió Ft-os családi veszteségének a megtérítését. Ezzel csökken a magyar vagyoni lemaradás a V4-en belül. Létezik továbbá a magyar társadalmon belül egy 50-65 év közötti korosztály, amelynek tagjai 1990 óta már három évtizednyi veszteséget éltek át. Rájuk vonatkozóan még inkább szükséges a 10 millió Ft-os családi veszteség pótlása-

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés mára úgy látja, hogy ideje a fenti anomáliákra és egyben feladatokra felhívni a figyelmét, elősegítve a társadalmi tájékoztatást.

Forrás: Molnár Ervin cikke

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 14th. .