Nyomtatás

Kedves Kollégák, Kedves Barátaim!

 Nagyon komoly aggodalommal követjük a legújabb magyarországi fejleményekről kapott tájékoztatást. Az Orbán Viktor kormánya által tett legutóbbi lépések a szakszervezetet és a munkavállalói jogok megsértését jelentik.

 A két legjelentősebb kezdeményezés egyike a 104/2020 kormányhatározat, ami a munkaadóknak egyoldalú felhatalmazást ad arra, hogy 24 hónapos munkaidő-határidőt rendeljen el, megtiltva az ettől való kollektív szerződéses eltérést. Ez az intézkedés kiegészíti a korábbi kormányrendeletet, amely felfüggeszti a Munka törvénykönyve rendelkezéseit a szükségállapot idejére.

 A magyar kormány egy másik kezdeményezése, hogy elveszik a könyvtári, múzeumi, szociális kulturális központok, színházak és zenekarok dolgozóinak közalkalmazotti státuszát. Ez mintegy 20 000 alkalmazottat érint.

 A kormány váratlan és különösen cinikus intézkedései, a szakszervezetekkel való konzultáció nélkül, minden nemzetközi munkaügyi norma megsértését jelentik. Sem ez az eljárás, sem annak szándékai nem elfogadhatók és igazolhatók, különösen most, a koronavírus-járvány idején, amikor a szakszervezetek a közegészségügyi helyzet miatt csökkentett lehetőségekkel bírnak a kommunikáció és a gyülekezés korlátozása miatt.

 Egyértelműen tiltakozunk a magyar munkavállalókkal szembeni ilyen bánásmód ellen, amelyek sajnos nem elszigetelt akciók, de a jelenlegi magyar rezsim sajátos szakszervezet- és munkásellenes politikájának része.

Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a magyar munkavállalók felé, támogatva kollégáinkat ezekben a nagyon nehéz időkben.

 

Szolidaritással,

 

Jozef Stredula

elnök

CMKOS

Attachments:
Download this file (Cmkos letter.pdf)Cmkos letter.pdf[ ]108 kB