A jelenlegi járványhelyzetben a kormánynak nyitás helyett meg kellett volna akadályoznia, hogy az oktatási-nevelési intézmények a vírus elosztóközpontjaivá váljanak. Az óvodák és általános iskolák alsó tagozatának nyitása elfogadhatatlan a járvány azon pontján, amikor a járványügyi adatok jelenleg sokkal rosszabbak, mint az iskolák bezárásának idején. Szakértők sora figyelmeztet arra, hogy hosszan elnyúló platóra számíthatunk, de a Kormány ezt nem akarja meghallani.

A kisgyermekek esetében nem lehetséges a távolságtartás. Ha ugyanannyi gyerek tartózkodhatna az intézményben, mint ahány vásárló egy időben egy üzletben, akkor a tanítóval, óvónővel egyszerre maximum nagyjából hárman lehetnének az osztályteremben, óvodai csoportban.

Maszkviselésről beszélni nem lehet ezen korosztály esetében. Gyerekek számára nincsenek oltások. Ami pedig még nagyobb baj, hogy fiatal szüleik sincsenek még beoltva, illetve nagyszülőik esetében sem beszélhetünk még a teljes védettség kialakulásáról. Ráadásul egyre többen kerülnek súlyos állapotba az új variánsok terjedésével. Emellett az óvodások és alsó tagozatosok testvérei sincsenek beoltva, akik esetleg most érettségiznek.

Az április 14-ei bejelentés nem jelent valódi megoldást, ellenben a nyitás eltolásával elismerik, hogy a köznevelési intézmények a járvány szempontjából veszélyt jelentenek. Az oktatási intézmények védelme össztársadalmi érdek! Nyitás esetén újabb dolgozók esnek ki a munkából, tömegek kényszerülnek betegállományba. Ezen túlmenően pedig a kormány fokozott veszélynek teszi ki a gyermekeket, hiszen az új vírustörzsek rájuk kifejezett veszélyt jelent, hiszen azok különösen agresszíven terjednek zárt közösségekben.

 

Arra a Kormány is felhívta a figyelmet, hogy a szülőknek lehetősége van a járványhelyzetre hivatkozva otthon tartani a gyerekeket, ezzel is elismerve, hogy jogosak a tiltakozók kifogásai és csak hiúsági kérdést csinálnak a nyitásból.

Ezért az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség határozottan kéri a Kormányt, hogy az elsietett nyitás várható kárainak enyhítésére, biztosítson megfelelő bérkompenzációt a szülők és munkáltatóik számára, hogy otthon maradhassanak az alsó tagozatos és az óvodás gyermekekkel.

 

  1. április 16.

 

ÉSZT

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Monday the 4th. .