Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. november 21.

2014. január 1-jén hatályba lépnek azok a Munka Törvénykönyvét érintő változások, melyeket még ez év júniusában fogadott el a parlament. A módosítás érinti a szabadság kiadását, valamint a kötetlen munkarend meghatározását is. Bár az új Mt.-t időtálló törvénynek szánta a kormány, a hatályba lépés és a módosítás között alig telt el egy év. A többszöri változtatás elkerülhető lett volna azzal, ha a törvény bevezetését érdemi egyeztetés előzi meg. A Mérnökök és Technikusok szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) határozott álláspontja szerint a munkavállalók érdekében további módosítások szükségesek!


2012 júniusában jelent meg a Magyar Közlönyben az a törvény, amely több ponton módosította a Munka Törvénykönyvét. A változások egy része még augusztusban hatályba lépett, egy részével – amely a szabadság kiadását, a kötött munkarendet érinti – 2014 januárjában találkozhatnak majd a gyakorlatban is a munkavállalók.

A szabadság kiadására vonatkozó változások

A szabadságot továbbra is a munkáltató adja ki (hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban). A 2013. december 31-éig érvényes rendelkezések alapján a munkáltató külön megállapodás alapján csak a pótszabadság egyharmadát adhatta, adhatja ki az esedékesség évét követő év végéig, 2014. január 1-től azonban a munkavállaló összes pótszabadságnapjának kiadása átkerülhet a következő évre. A törvény továbbra is fenntartja, hogy ehhez külön megállapodásra van szükség, melyet 2014 januárjától az adott naptári évre köthet meg a munkáltató a munkavállalóval.

Kötetlen munkarend

A kötetlen munkarend meghatározásának változása a szakaszervezetek által képviselt beosztott munkavállalókat kevéssé érinti. Ez év december 31-éig kötetlennek számít az a munkarend, melyben a munkavállaló maga oszthatja be heti átlagban legalább a napi munkaidő felét. 2014. január 1-től akkor kötetlen a munkarend, ha a munkavállaló maga oszthatja be a munkaidő egészét, és nem csak a felét. A munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatok egy részét sajátos jellegüknél fogva meghatározott időpontban vagy időszakban teljesítheti.

Az MTSZSZ álláspontja a Munka Törvénykönyvéről

Az Mt. egyes rendelkezéseit elfogadhatatlannak tartjuk, a munkavállalók érdekében mindenképp szükséges a jogszabály felülvizsgálata, további módosítása. A módosításokra vonatkozó javaslatainkat – melyek érintik többek között a munkaviszony jogellenes megszüntetésével, valamint a határozott idejű munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezéseket is – elküldtük a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai Államtitkárságának.

Mivel az új Munka Törvénykönyve jelentősen növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, így megnőtt a szerepe a csoportos érdekképviseletnek. A dolgozók akkor tudják hatékonyan képviselni az érdekeiket, ha csatlakoznak a szakszervezetekhez. Az MTSZSZ számos nagyvállalatnál jelen van, taglétszámunk az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt. A munkavállalók megtalálnak minket többek között a MÁV-nál és annak leányvállalatainál, a BKK-nál, a BKV-nál és az Ericssonnál is.

Az MTSZSZ elérhetőségei: +36-1-333-65-94, +36-1-511-10-81, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.