Pénteken megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hazánk legnagyobb munkavállalói érdekvédelmi szervezete, mintegy 250 ezer aktív taggal. Először Pécsett lépnek színre: a Honsa Kft. üzeme előtt tartanak demonstrációt a kirúgott szakszervezeti vezetők miatt.A XXI. század a korábban megszokottól eltérő társadalmi, gazdasági, érdekvédelmi és érdekképviseleti kihívásokra válaszul a munkavállalói érdekvédelmet szolgáló szakszervezeti munka hatékonyságának növelése érdekében az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma létrehozta a Magyar Szakszervezeti Szövetséget - áll a szervezet közleményében.

Az új szervezet az összefogás a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a demokrácia, a hazafiság, az európaiság, a jogállamiság, és a pártsemlegesség alapértékeire építkezik. Megkülönböztetés nélkül képviseli a köz- és versenyszférában dolgozók érdekeit. A szövetség érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenysége során kész kölcsönösen előnyös kompromisszumokat is magába foglaló megállapodásokat kötni a munkaadói szervezetekkel, a mindenkori kormánnyal, a társadalom minden legitim szereplőjével.

A szövetség nyitott a munkavállalók minden érdekvédelmi szervezete, és minden szövetsége iránt. Várja soraiba Magyarország valamennyi szakszervezetét. Készek az együttműködésre, érdekvédelmi közösségük nem a megosztás, hanem a szakszervezeti és ezen keresztül a társadalmi szolidaritás növelését szolgálja - áll a kommünikében.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség vállalja a több mint másfél évszázados magyar szakszervezeti mozgalom szellemi örökségét, beleértve a három alapító - az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma - önálló történetének közös kincsünket jelentő értékeit, korábbi érdekvédelmi, érdekképviseleti munkáját.

A pénteki alakuló kongresszuson eldőlt az is: az MSZSZ első közös akciója Pécsett lesz szerdán, a Honsa Kft törvényellenesen elbocsátott szakszervezeti vezetőinek szolidaritási demonstrációján.

"Maga az MSZSZ akkora szervezet, ami valódi féket és ellensúlyt jelent a munkáltatói túlkapások, törvénytelenségek ellen. Az MSZSZ azt üzeni a munkavállalóknak: Ne féljetek, mert nem vagytok egyedül. Bíztatunk minden munkavállalót, hogy lépjen be az MSZSZ valamelyik ágazati szakszervezetébe, mert csak együtt védhetjük meg a jogainkat!" - áll az MSZSZ üzenetében.


Benke Norberttől, a Vasas Szakszervezet regionális ügyvivőjétől megtudtuk: a szerdai tüntetés fél kettőkor kezdődik a Honsa csarnoka előtt, és hozzávetőleg egy órás lesz.

Pécs feltehetően csak az első állomás lesz, a Pécsi STOP úgy tudja: a Hankooknál és a pápai húsüzemnél akadnak gondok, a szövetség itt is fellép majd.


A Magyar Szakszervezeti Szövetség tisztségviselői

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alakuló kongresszusán megválasztották a szervezet tisztségviselőit. A 143 küldött 133 igen szavazattal Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét választotta meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnökének. Az új szövetség két alelnöke Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) és Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke lesz.

A küldöttek a 18 elnökségi tagot (mindhárom konföderációból 6-6 tag) is megválasztották.

A szövetség elnökségének tagjai:

Balogh Béla (MSZOSZ), Baranyai Zoltán (ASZSZ), Boros Péterné (SZEF), Galló Istvánné (SZEF), Gulyás Attila (ASZSZ), dr. Gyimesi László (SZEF), Kiss Béla (MSZOSZ), Lázár András (SZEF), Margittai Péter (ASZSZ), Nagy Viktória (SZEF), Papp Zoltán (MSZOSZ), Rabi Ferenc (MSZOSZ), dr. Sáling József (MSZOSZ), Székely Sándor (ASZSZ), Szűcs Viktória (SZEF), Tóth Zsuzsanna (MSZOSZ), Varga Gyula (ASZSZ), dr. Várnai Zsuzsa (ASZSZ).

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Gazdasági Ellenőrző Bizottság elnökének Rajcsányiné dr. Gróf Gabriellát (MSZOSZ), tagjainak Borhi Károlynét (SZEF) és Kővágóné Grubits Katalint (ASZSZ) választották meg.

 

Forrás: stop.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 25th. .