Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. december 11.

A magyar szakszervezeti ifjúsági szövetségek szolidaritásukat fejezik ki a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságával és annak követeléseivel.


Örömmel értesültünk róla, hogy a miniszterelnök úr Dr. Modori László helyettes államtitkár úr személyében kijelölte a bizottság tárgyaló partnerét. Felhívjuk azonban a kormányzati döntéshozókat, hogy minél előbb kezdjék is meg a tárgyalásokat a bizottság által a közszféra egészének követelt 20%-os általános tarifaemelésről, hogy az a követeléseknek megfelelően 2014. január 1-jétől bevezethető legyen.

Példátlan, hogy egy teljes kormányzati cikluson – és jelenleg már 6. éve – nem emelkedik a közszféra munkavállalóinak a bére, s hogy ezt a tendenciát a kormány a 2014. évre vonatkozó költségvetés tervezet alapján tovább akarja folytatni. Évek óta, a bérek nominális szinten tartásához is a munkavállalók nagy része bérkompenzációra szorul.

Jelenleg az ágazatban zajló munkaerő-piaci folyamatokkal kapcsolatban fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy humán erőforrás válság, így a közintézmények nem fognak tudni színvonalasan szolgáltatni az igénybevevő állampolgárok, a társadalom felé. Felhívjuk továbbá a figyelmet a bérezési problémák migrációra gyakorolt hatására: egy fiatal számára az itthon maradás csak kiszámítható életpályával képzelhető el a közszféra területén is. A jelenlegi bérhelyzet elbizonytalanítja a most még oktatási rendszerben lévőket, ami komoly szakemberhiányhoz vezet.

A közszféra eddig minden esetben bizonyította áldozatkészségét. Nincs olyan magyar ember, aki közvetve vagy közvetlenül ne kerülne kapcsolatba a közszférában dolgozókkal, hiszen a mindennapi ügyeink intézése során nap, mint nap velük kerülünk kapcsolatba.

Követeléseik jogosak és időszerűek. Esetleges sztrájkfelhívás során szintén támogatásra és szolidaritásra buzdítunk, de addig is bízunk a tárgyalások érdemi megindításában, a bértábla módosításában, hogy a társadalmi megbecsültséget végre anyagi megbecsültség is övezze.

Budapest, 2013. december 11.

Autonóm Szakszervezetek Szövetsége Ifjúsági Tagozata
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Ifjúsági Tagozata
Fiatalok Ligája, LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata
Munkástanácsok Országos Szövetsége Ifjúsági Tagozata
Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata
Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség