2013. december 17-én az Országgyűlés elfogadta a nemzeti tankönyvellátásról szóló törvényt. A törvény értemében a közoktatási intézményrendszer tankönyvvel való ellátása állami közfeladat. Az új nemzeti alaptanterv kritériumainak megfelelő tankönyvek fejlesztése egy jelenleg még nem létező állami szerv feladata lesz. A tankönyvjegyzéken évfolyamonként és kerettantervi tantárgyanként legfeljebb kettő tankönyv szerepelhet; ezek közül választhat a pedagógus  (bár ez a minimális döntési lehetőség is kérdéses, hiszen a választáshoz a fenntartató egyetértése szükséges).
 


A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) megdöbbenéssel fogadta a szakmai szervezetek támogatását nélkülöző érdemi vitára nem bocsátott jogszabály elfogadását. Az új jogszabályt visszalépésnek tartjuk, mely súlyos károkat fog okozni. A törvény várható következménye, hogy az évtizedek alatt kialakult színvonalas szakmai műhelyek szűnnek meg Az új egyentankönyvek bevezetése lehetetlenné teszi a pedagógusok számára a legalkalmasabb pedagógia módszer kiválasztását, melyet a jelenlegi – nem öncélú – sokszínű tankönyvellátás támogatott. A tanulók nem kaphatják meg a képességeiknek megfelelő szakmai, pedagógiai képzést.
Ez a folyamat pont ellentétes a világtendenciával, ahol a személyre szabott képzésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ennek következményeként a fejlett oktatásüggyel rendelkező országokhoz képest már most is létező leszakadásunk tovább fokozódik. Ez a távlati hatása.
A törvény jelen társadalmi hatásai sem elhanyagolhatóak, hiszen kb. 100-100 kiadó és nyomda működik ezen a terülten melyek számára nagyszámú kis és mikrovállalkozás végez különböző kisegítő tevékenységet (pl. grafikák készítése, tördelés, tankönyvírás, szerkesztés). Az új rendelet hatása több tízezer munkahely megszűnése lehet.
 
Kérjük Dr. Áder János Köztársasági Elnök Urat, hogy az ország jelenkori és jövőbeni sorsát figyelembe véve ne írja alá ezt a Törvényt.
 
Dr. Kuti László
a TUDOSZ elnöke

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .