A szakszervezeti szövetség célja, hogy ne lehessen megosztani a munkavállalókat – mondta Pataky Péter. Az MSZSZ elnöke példaértékűnek tekinti az osztrák érdek-képviseleti modellt.

A Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) távlatosan arra törekszik, hogy az ausztriai érdekképviseleti modellhez hasonlítson működése - mondta el Győrben sajtótájékoztatón Pataky Péter, az MSZSZ és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Az elnök arról beszélt: az idei év első felében teremti meg a működési keretrendszert az MSZSZ, majd a három szakszervezeti szövetség - az Autonómok, az MSZOSZ és a SZEF - a beolvad az új tömörülésbe annak érdekében, hogy az általános jogutódlással "semmit ne veszítsünk el, amit eddig megteremtettünk", ugyanakkor hatékonyabban, nagyobb erőt képviselő, akcióképesebb szövetséget hozzanak létre.

Így tudnak megfelelni annak az igénynek, hogy magasabb szintre emeljék a szolidaritást, ezzel készülve fel arra, hogy egy megkerülhetetlen szervezetet létrehozva a jövőben ne adják meg senkinek a lehetőséget, hogy megossza az érdekképviseleteket, "legyen az munkáltató vagy államhatalom vagy kormány vagy helyi hatalom".

Varga László MSZSZ-alelnök, egyben a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az eseményen arról beszélt: az osztrák ÖGB nem ernyőszervezet, sokkal inkább a nagy munkavállalói rétegek önálló, szerves együttműködése, amelynek tevékenysége során még a politikai értékkülönbségek sem jelentenek gondot.

Az együttműködés hatásairól szólva kijelentette, "kedvező jelek látszanak, de nem a tárgyalófelek fogadókészsége, hanem a szakszervezeti oldal összefogottsága szempontjából", mivel az együttműködés eredményeként alakult demonstrációs bizottságok "kényszerítenek kimozgást a kormányból".

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, az MSZSZ alelnöke azt hangsúlyozta, mindenképpen szükséges növelni az érdekképviseletek akcióképességét abban az időben, amikor a munkavállalók pozíciója erősen romlik; ezért is pártolják ezt a modellt, mert úgy látják, hogy az azonos problémákkal küzdő verseny- és a közszféra közötti szolidaritást meg kell erősíteni.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 28th. .