Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. január 31.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács 2013. december 6-ai ülésén tárgyalta a közszolgálati munkavállalók 2014. évi bérkompenzációjának szabályairól szóló kormányrendelet-tervezetet.


A Munkavállalói Oldal a rendelettervezet szabályaira vonatkozóan módosításokat kezdeményezett.
Az egyik módosításazt indítványozta, hogy a minimálbér és a bérminimum emelkedése miatt a levonás ne 94 %-os, hanem legfeljebb 10 % legyen.

A másik lényeges módosítási javaslatunk az volt, hogy valamennyi közszolgálati munkavállaló a számára megállapított kompenzáció teljes összegére legyen jogosult, függetlenül attól, hogy az adott munkavállaló (vagy házastársa) igénybe veheti-e a családi adókedvezményt.

Ez utóbbi esetében külön is hangsúlyoztuk azt az ellentmondást, amely abból az új szabályból következik, hogy 2014. január 1-jétől a járulékkedvezmény igénybevétele nem csökkenti a kompenzációt.
Emlékezetes, hogy az OKÉT plenáris ülés után kezdeményeztem azt is, hogy a Munkavállalói Oldal levélben keresse meg Orbán Viktor miniszterelnököt, és – még a kormányrendeletről döntő kormányülés előtt – kérje az általunk javasoltak érvényesítését.

A Miniszterelnöknek szánt levéltervezetet véleményezésre megküldtem a képviselettel rendelkező konföderációk vezetőinek. A levél tartalmát illetően nem volt egyetértés, ezért – az OKÉT Munkavállalói Oldal nevében– annak elküldésére nem került sor. (Az ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF elnöke 2013. december 17-én e témakörben küldött levelet a Miniszterelnöknek.)

Javaslatainkat az OKÉT Kormányzati Oldala nem fogadta el, és az azóta megjelent és hatályos kormányrendelet sem tartalmaz a javaslatunknak megfelelő szabályokat.
Kértem az OKÉT Kormányzati Oldalát, hogy a fenti témával kapcsolatos indokokat írásban küldjék meg részünkre.

Dr. Modori László helyettes államtitkár válasza a mai napon megérkezett, amelyet tájékoztatásul mellékelek.
 
Budapest, 2014. január 22.
                                                           
 
                                                            Üdvözlettel:
 
                                                            Fehér József


Válasz bérkompenzációs javaslatokra