Az Értelmiség Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete (AOKDSZ), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ), a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) aggodalmának ad hangot, hogy a European Assurance in Higher Education (ENQA) nem hosszabbította meg a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát! Így a MAB átkerült a „teljes jogú tag kategóriából” a "teljes jogú tag felülvizsgálat alatt" kategóriába.


    Ez a lépés egyértelműen mutatja, hogy a kormányzat 2010 óta tévúton halad a felsőoktatás átalakításában!

    A MAB jelenleg nem független, szakmai szervezet, hanem a kormány kézi vezérlésű végrehajtója. Elnököt nem választhat önállóan, azt a kormány nevezi ki. A delegált tagok több mint felét szintén a kormányzat adja! A MAB függetlensége ellen hat az a tény is, hogy a kormány nem vállal garanciát a MAB működésének finanszírozásra sem!

    Az ENQA is ezekre a tényekre hivatkozva függesztette fel a MAB teljes jogú tagságát!

    Az ÉSZT, az AOKDSZ, az FDSZ, az MTSZSZ, az OSZSZ, az MTSZSZ és a TUDOSZ határozottan kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy vizsgálja felül jelenlegi álláspontját a felsőoktatás szerkezetének átalakításáról, tegye meg a szükséges jogszabályi változásokat és állítsa vissza a MAB 2011. előtti működési feltételeit!

    Magyarország miniszterelnöke többször kifejtette, hogy munka alapú társadalmat kíván létrehozni. Az ÉSZT, az AOKDSZ, az FDSZ, az MTSZSZ, az OSZSZ és a TUDOSZ hisz abban, hogy Magyarország jövőjét csakis a tudás alapú társadalom jelentheti! Ehhez azonban Európa és világszerte elismert felsőoktatásra és kutatásra van szüksége hazánknak!

ÉSZT
AOKDSZ
FDSZ
MTSZSZ
OSZSZ
TUDOSZ

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 18th. .