Az Értelmiség Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezete (AOKDSZ), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ), a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) aggodalmának ad hangot, hogy a European Assurance in Higher Education (ENQA) nem hosszabbította meg a Magyar Akkreditációs és Felsőoktatási Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát! Így a MAB átkerült a „teljes jogú tag kategóriából” a "teljes jogú tag felülvizsgálat alatt" kategóriába.


    Ez a lépés egyértelműen mutatja, hogy a kormányzat 2010 óta tévúton halad a felsőoktatás átalakításában!

    A MAB jelenleg nem független, szakmai szervezet, hanem a kormány kézi vezérlésű végrehajtója. Elnököt nem választhat önállóan, azt a kormány nevezi ki. A delegált tagok több mint felét szintén a kormányzat adja! A MAB függetlensége ellen hat az a tény is, hogy a kormány nem vállal garanciát a MAB működésének finanszírozásra sem!

    Az ENQA is ezekre a tényekre hivatkozva függesztette fel a MAB teljes jogú tagságát!

    Az ÉSZT, az AOKDSZ, az FDSZ, az MTSZSZ, az OSZSZ, az MTSZSZ és a TUDOSZ határozottan kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy vizsgálja felül jelenlegi álláspontját a felsőoktatás szerkezetének átalakításáról, tegye meg a szükséges jogszabályi változásokat és állítsa vissza a MAB 2011. előtti működési feltételeit!

    Magyarország miniszterelnöke többször kifejtette, hogy munka alapú társadalmat kíván létrehozni. Az ÉSZT, az AOKDSZ, az FDSZ, az MTSZSZ, az OSZSZ és a TUDOSZ hisz abban, hogy Magyarország jövőjét csakis a tudás alapú társadalom jelentheti! Ehhez azonban Európa és világszerte elismert felsőoktatásra és kutatásra van szüksége hazánknak!

ÉSZT
AOKDSZ
FDSZ
MTSZSZ
OSZSZ
TUDOSZ

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 19th. .