Január végéig közel összesen 66 ezer érdeklődő vette igénybe a Jogpont+ irodák szolgáltatásait. Itt többek között ingyenes munkajogi tanácsot is kérhettek.

 


  A Jogpont irodák az ország 7 régiójában már másfél éve működnek. Az Észak-alföldi Régióban az IPOSZ működteti a hálózatot, amelyet személyesen, telefonon, chaten és e-mailen keresztül 8740 fő keresett meg. Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben az 5 és 10 ezer lakosú településein 31 Jogpont+, az ennél kisebb városokban és falvakban pedig 23 Jogpont+ Mini iroda működik.
 
Ilyen ügyekben segítettek
 
   A leggyakoribb kérdések a Munka törvénykönyvével, az Új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével, jogszabályváltozásokkal, cégalapítással, az állampolgárokat és a vállalkozókat érintő kedvezmények és támogatási lehetőségek igénybevételével, nyugdíjjogosultsággal, egészségbiztosítással, fogyasztóvédelemmel, hatósági ellenőrzésekkel, munkalehetőségekkel kapcsolatosak.
 
  A bajbajutott emberek között magas volt az állástalanok, a fiatalok, a pályakezdők, a vállalkozók és a nyugdíjasok aránya.
 
  A jogpontok szakszerű és eredményes munkája miatt csökkent a peres ügyek száma, az ügyintézés ideje, az ügyfelek adminisztrációs terhelése, utazási ideje és költsége - írja az IPOSZ a lapunknak eljuttatott közleményében.
 
Nem akarják abbahagyni a munkát
 
  A tapasztalataik szerint az ország második legnagyobb, legnépesebb, hátrányos helyzetű régiójában a jogsegélyszolgálatra a következő időben is szükség lesz, jogbiztonságot jelent. Ám a Jogpont+ működése májusban, a Jogpont+ Minié december végén lezárul.
 
  Az IPOSZ a program folytatását, mindkét projekt kiépült rendszerének további működtetését, a jogterületek bővítését, újabb irodák nyitását szeretné elérni uniós forrásból (ugyanis a mostani irodák működését is uniós forrásból, illetve az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében finanszírozták).
 
   A projektet az IPOSZ, a KISOSZ, az ÁFEOSZ, az OKISZ, a Liga Szakszervezet és a Munkástanácsok Országos Szövetsége működteti.

Forrás: profession.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 20th. .