A legolcsóbbak között van a magyar áram- és gázár, vásárlóerő-paritáson nézve viszont már nem ilyen szívderítő a helyzet - írja a Napi Gazdaság az E-Control Austria, a VaasaETT és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári árstatisztikái alapján.
 

Ha csak az árat nézzük, nagyon olcsó a rezsi
 
   A lap azt írja: az áram adókkal növelt lakossági árában tavaly július óta a 17. helyről a 20., a gáznál ugyanezen idő alatt a 20. helyről a 21. helyre került Budapest. A lakossági gázárat 22, az áramért fizetendő összeget pedig 23 európai fővárosban veszi számba a havonta elkészülő felmérés, tehát igencsak a lista végét közelítjük.
 
  A kilowattóránként 13,27 eurócentes áramár itthon 12,52 százalékkal volt alacsonyabb februárban, mint júliusban, az egy kilowattórára számított gázért fizetendő 3,68 eurócentes budapesti érték pedig 12,38 százalékos csökkenést jelez.  Idén februárban így Bukarest után a magyar fővárosban volt a legolcsóbb a lakossági földgáz, az áram ára pedig a román fővároson kívül Zágrábban és Belgrádban volt alacsonyabb.
 
Ha viszont a jövedelmet is nézzük...
 
   A vásárlóerő-paritáson (PPS) mért árszintek azonban jelentősen eltérő képet festenek: PPS-alapon a múlt év júliusa és ez év februárja között az eurócentben mértnél mintegy 3 százalékponttal kisebb, 9,76 százalék volt az árcsökkenés az áramnál, s 8 százalékos a gáznál, vagyis a központi díjcsökkenés egy részét elvitte az itthoni vásárlóerő gyengülése.
 
   Így viszont a budapesti áramár az ötödik legmagasabb volt a felmérésben, a gázért fizetendő vásárlóerő-paritásos összeg pedig ugyanezen hónapban a 13. volt (mindkét esetben az első hely a legmagasabb lakossági díjszabást jelenti).
 
  A jövedelmi viszonyokat is tartalmazó PPS-adatok alapján idén februárban a 23 ország átlagánál még mindig 16 százalékkal drágábbnak érezhette a magyar fogyasztó az áramot, a gáz ára azonban a vásárlóerő-paritáson számolt európai átlag 83 százaléka volt februárban, miközben az átlag gyakorlatilag nem változott.
 
Forrás: Napi Gazdaság
 


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 29th. .