Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. március 06.

Buzásné Putz Erzsébet a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) elnöke, az ATV Egyenes Beszéd műsorában beszélt arról, hogy az MTSZSZ miért nem írta alá a MÁV Zrt. és leányvállalataira vonatkozó bérmegállapodást.


    Az elnök elmondta, hogy jelenleg nem érzik sürgetőnek a júniustól járó 2,4 százalékos (éves szinten 1,2 százalék) béremelési megállapodás aláírását, mert nagysága nem elégséges. Szerinte a kormány választási kampányfogása ez az emelés, amellyel a vasutasok szavazatait kívánják „megvásárolni”. Mértéke elmarad attól a kormányzat és a versenyszféra által megkötött 2014-es béremelési ajánlás 3,5%-os mértékétől.

    A vasutasok 2010. óta csak tavaly, a második félévben kaptak szintén 2,4 százalékos béremelés, miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az eltelt időszakban 15 százalékos volt az infláció. Eközben a törvényi változások miatt a munkavállalók napi 1 órával többet dolgoznak (a pihenő idő nem számít bele a munkaidőbe), ezért valójában a bérük még csökkent is.

    Az MTSZSZ tagjai jelezték az elnökségnek, hogy akár sztrájkolni is készek, hogy kiharcolják az igazságos béremelést.
 
A beszélgetést teljes egészében megtekinthető: