Március hetedikén találkozott az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) az Oroszországi Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének Szentpétervári Területi Bizottságának küldöttségével.


A találkozón az OSZSZ-t Dr. Antmann Katalin elnök, Bárkovits Sarolta és Dr. Kóbor András a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség alelnökei képviselték.

Dr. Antmann Katalin köszöntője után ismertette a magyarországi szakszervezeti struktúrát és a szakszervezetek működésének törvényi hátterét. Bemutatta az OSZSZ tagszakszervezeteit. Dr. Kóbor András kérdésre válaszolva elmondta, hogy milyen változásokon ment keresztül a magyarországi szakszervezetek működése a rendszerváltozás óta eltelt 25 évben. A tájékoztatókból azt is megtudhatták a szentpétervári küldöttség tagjai, hogy milyen jogosítványai vannak a jelenleg a magyarországi szakszervezeteknek és milyen eredményeket értek el az OSZSZ tagszakszervezetei munkáltatóiknál. Bárkovits Sarolta alelnök ismertette az egészségügyi és az egészségben dolgozók helyzetét valamint azt, hogy milyen juttatásokat kapnak a szakszervezeti tagok és milyen lehetőségeik vannak a pihenésre.


A szentpétervári szakszervezet nevében Vlamidir E. Dimitriev elnök beszélt. A bemutatkozásukból kiderült, hogy Oroszországban két és fél millió egészségügyi szakszervezeti tag van. Ez körülbelül ötven százaléka az összes egészségügyben dolgozó és oktató munkavállalóknak.

Irigylése méltó, hogy a fiatal – 35 év alatti – tagok aránya körülbelül harminc százalék. Ennek okai között van az is, hogy az egyetemi hallgatók 95 százaléka szakszervezeti tag, mivel ott a szakszervezet látja el azokat a feladatokat, amelyeket Magyarországon a hallgatói önkormányzatok.


Az orosz egészségügy hasonló problémákkal küzd, mint a magyar. Alacsonyak a bérek, nem motiváltak a munkavállalók, nagy a fluktuáció és komoly szakemberhiánnyal küzdenek. Ebből adódóan az oroszországi szakszervezetek feladatai is nagyban hasonlítanak a magyar szakszervezeti feladatokhoz.

Az 1990-es években csak sztrájkokkal tudtak hatékonyan harcolni az orosz államapparátussal szemben. Azonban fordulat állt be a 2000-es évek elején. A szakszervezetek megerősödtek és a hatóságok elkezdtek partnerként tekinteni a szakszervezetekre.


Szolgáltatásaik között a hagyományos szakszervezeti tevékenységek - üdültetés és a szociális segítségnyújtás- mellett sport és kulturális szolgáltatásaik is vannak. Segítenek a hallgatóknak a kollégiumi elhelyezésben és rehabilitációs kezeléseket is biztosítanak tagjaiknak.
A bemutatkozások után Dr. Antmann Katalin és Vlamidir E. Dimitriev megállapodott, hogy a jövőben szorosabbra fűzik a két szövetség együttműködését.

Kiss Balázs
SÉSZ

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 19th. .