Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. március 18.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete SZTE Intézményi Szervezete folyamatosan figyelemmel kíséri az új pedagógus életpálya életbe léptetésével kapcsolatos fejleményeket, és osztja a pedagógusok felháborodását a félresikerült és szakmaiatlan közoktatási „reform” és annak összes negatív következménye miatt.


 
Ugyanakkor szeretnénk eloszlatni egy közkeletű félreértést: a felsőoktatásban dolgozó oktatók a hatályos jogszabályok értelmében NEM PEDAGÓGUSOK, így a pedagógus-életpályamodell sem vonatkozik rájuk. Ugyanez érvényes a felsőoktatást segítő összes többi dolgozóra: ők is kívül esnek a pedagógus életpályamodell hatókörén.

Ez többek között az alábbiakat jelenti:

1. A felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók bére 2008 óta, azaz több mint 5 éve nem emelkedett.

2. A felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók bére nem függ a mindenkori minimálbértől, így annak emelkedésével a mi bérünk nem emelkedik.

3. A felsőoktatást segítő többi dolgozó javadalmazása a Közalkalmazotti Törvényben szereplő közalkalmazotti bértábla szerint történik, azaz csak a minimálbéren foglalkoztatottak fizetése növekedett valamelyest, az összes többi alkalmazott bére hosszú évek óta változatlan.

4. Jelenleg, azaz 2014 elején egy egyetemi végzettségű pedagógus kezdő alapbére bruttó 175 494 Ft. Ezzel szemben egy egyetemi tanársegéd kezdő alapbére hosszú évek óta változatlanul 161 800 Ft, és a bértáblán való feljebbjutásért igen szigorú feltételeknek kell eleget tenniük az érintetteknek.

Az elmúlt két évben a felsőoktatás átalakítása is megkezdődött, 2011-ben új Felsőoktatási Törvény lépett hatályba. Ebben az új törvényben azonban egy szó sem esik a felsőoktatási életpályamodell megújításáról. Mindez annak ellenére, hogy a kormányzat is elismeri: felsőoktatásunk a mostoha körülmények ellenére világszínvonalú, tudósaink a nemzetközi tudományos életben is megállják helyüket. Mindeközben a felsőoktatásban dolgozók járandósága szégyenteljes módon elmarad külföldi kollégáik fizetésétől, de a pedagógusok és az orvosok fizetésétől is. A Felsőoktatási Dolgozók Szervezete már jó ideje követeli, hogy a minőségi munkáért végre minőségi fizetést is kapjanak a felsőoktatásban dolgozók, ám a kormányzat rendre lesöpri asztaláról követelésünket.

Az FDSZ SZTE Intézményi Szervezete tiltakozik a felsőoktatásban tevékenykedő oktatók, kutatók és a többi dolgozó hátrányos megkülönböztetése ellen, és követeli, hogy kerüljön sor végre egy méltányos, tisztességes, a valódi teljesítményt figyelembe vevő és versenyképes, átfogó életpályamodell kialakítására a felsőoktatásban!

Szeged, 2014. március 13.