Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2013. július 18.

Schiffer András és Szél Bernadett, az LMP társelnökei a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával tárgyaltak kedden, ahol egyebek mellett elmondták, mit tenne az LMP 2014 után a munkahelyteremtés érdekeben, és hogyan módosítaná a munkajogi szabályokat.


Az LMP a 2014-es választások után olyan munkahely-teremtési programot és új munkajogi szabályozást szeretne megvalósítani, amely megszünteti a szélsőséges kiszolgáltatottságot, „enyhíti a kizsákmányolást” és biztonságos munkahelyeket teremt – mondta Schiffer András, aki a párt másik társelnökével, Szél Bernadettel közösen a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) tárgyalt kedden. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Varga László, a SZEF elnöke elmondta, hogy a munka törvénykönyvéről és a magyarországi foglalkoztatás lehetséges jövőjéről váltottak szót.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormánypártok korábban egymillió új munkahelyet ígértek. A Fidesz ezt a „legfontosabb ígéretét megszegte”, és a kormánypárt politikája révén „előbb lesz Magyarországon egymillió új munkanélküli, mint egymillió új munkahely” – mondta. Attól nem nő a munkahelyek száma, hogy „éhbérért közfoglalkoztatják” a kilátástalan helyzetben lévő embereket, illetve részmunkaidős, négy-hatórás foglalkoztatást biztosítanak – jelentette ki a független képviselő. Nem attól lesz rugalmas a munkaerőpiac, hogy az embereket könnyedén ki lehet rúgni a munkahelyükről – mondta, hozzátéve: ehelyett a képzések, a közösségi közlekedés és a szociálisbérlakás-szektor fejlesztésére van szükség.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy kiemelten fontos kérdésként kezelik a munkahelyteremtést, valamint a munka világát szabályozó intézkedéseket és törvényeket. Az erről szóló elképzeléseiket május 1-jén juttatták el a szakszervezeti konföderációknak. A társelnök elmondta, részletesen beszéltek a vidéken élők életminőségének javításáról is. Szavai szerint a szövetkezetek létrehozását járható útnak gondolják, de elengedhetetlennek tartják a szövetkezeti törvény átfogó módosítását.

forrás: mandiner.hu