Hiába érezhető fellendülés az Európai Unió gazdaságában, a munkahelyek számán ez még nem látszik. Sok család már a megtakarításait éli fel a Bizottság legújabb jelentése szerint.


   Alig van több munkahely az Európai Unióban, pedig a gazdasági fellendülés első jelei már látszanak - írja negyedéves jelentésében az Európai Bizottság. A foglalkoztatás 2013-ban – az év második felében tapasztalt 0,1 százalékos növekedéssel – a stabilizálódás első jeleit mutatta.
 
  Kicsit többen dolgoznak a szolgáltatási ágazatban, míg az építési és ipari szektorban lassult a munkahelyek megszűnésének üteme. A 2013 harmadik és negyedik negyedévére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy egyre több uniós tagállamban nem kíséri munkahelyteremtés a gazdaság növekedését. "Korai lenne megítélni, hogy a jelenlegi fellendülés tud-e új munkahelyeket teremteni a jövőben" - fogalmaz a Bizottság közleménye.
 
   A 2014. januárjában még mindig rekordmagasságú volt a munkanélküliségi ráta: a rendelkezésre álló adatok szerint mintegy 26 millió polgár (a gazdaságilag aktív népesség 10,8 százaléka) keres munkát az EU-ban. Kiderült, hogy a munkaadók egyre több embert vesznek fel részmunkaidős viszonyba, de a határozott idejű munkaszerződések is népszerűek. A Bizottság közleménye szerint a válság kezdete óta az ideiglenes foglalkoztatás egyre kevésbé jelent ugródeszkát a tartós munkaviszony felé.
 
   A magas munkanélküliségi rátával és a munkahelyi biztonság hiányával összefüggésben 2013 folyamán az euroövezetben tovább lassult a névleges fajlagos munkaerőköltség növekedése, ezzel megnőtt a költségek okozta deflációs nyomás kockázata, ami ronthatja a tartós fellendülés lehetőségét és az azzal járó munkahelyteremtést - olvasható a közleményben.
 
   A Bizottság jelentése szerint a háztartások rendelkezésére álló jövedelem elmarad attól, amit a bruttó hazai termék (GDP) növekedése indokolna. 2013-ban a háztartások rendelkezésre álló bruttó jövedelmének (GDHI) évről évre számított reálértéke csökkent az euroövezetben, noha a korábbinál lassúbb ütemben.
 
   Az Európai Bizottság felméréséből kiderül, hogy a lakosság egyre nagyobb része kénytelen hozzányúlni megtakarításaihoz. Sokan már megélhetési költségeik előteremtéséhez is hitelt vesznek fel. Az alacsony jövedelmű háztartásokban élő felnőttek 10 százaléka kénytelen adósságba verni magát, további 15 százalék pedig hozzányúl megtakarításaihoz, hogy fedezni tudja a folyó kiadásokat (szemben a teljes lakosság 5, illetve 12 százalékával).

Forrás: Napi Gazdaság

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 24th. .