Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. április 08.

Másfél hónap áll rendelkezésükre azoknak a friss diplomásoknak a járulékfizetési kötelezettség beváltásához, akik nem jutnak azonnal munkához. Azok, akik azonban sikerrel járnak, a szülői háttértől is függnek kezdő fizetésük meghatározásukkor.

A hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nappal kell elkezdenetek fizetni a havi 6810 forintos járulékot. Bár a diákigazolványok március 31-ig voltak érvényesek, a hallgatói jogviszony már a záróvizsga-időszak utolsó napján megszűnik, ha megszerezték a diplomát - figyelmeztet az eduline.hu. A járulékfizetési kötelezettséget a hallgatói jogviszony megszűnését követő 15 napon belül jelezni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatán: ehhez a 14T1011 számú nyomtatványra van a volt hallgatóknak szüksége. Nem kell fizetnni, ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban áll az érintett, esetleg álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra jogosult. Munkanélküliként akkor kaphatnak álláskeresési támogatást, ha az elmúlt három évben legalább 360 napot dolgoztak bejelentve.

Az állami ösztöndíjas hallgatók - ha felsőoktatási szakképzésre vagy osztott képzésre, így például BA- vagy BSc-képzésre járnak - legkésőbb az első félév végén hagyhatják félbe tanulmányaikat anélkül, hogy fizetniük kellene. Az osztatlan képzésre járók két félévet kapnak arra, hogy átgondolják, nekik való-e az adott szak. Ha ezután hagyják ott az egyetemet vagy főiskolát, az állami ösztöndíj 50 százalékát kell visszafizetni: ugyanez vonatkozik azokra is, akik a képzési idő másfélszerese alatt nem szerzik meg az oklevelet.

A friss diplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be - ez derült ki az Educatio Nonprofit Kft. legfrissebb, nyári tanulmányából, amelynek összegzését az MTI-hez is eljuttatták. Jobban képzett szülők gyermekei frissdiplomásként többet keresnek. A legfeljebb 8 általános iskolai osztályt vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint 207 ezer forintot keres a frissdiplomás.

A család anyagi helyzete is tükröződik a friss diplomások kereseti mutatóiban. A kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis később a munkaerőpiacon magasabb saját jövedelemről számolnak be. 

Azok a friss diplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben. A külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttértámogatás, ahhoz az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt - írták. A férfi és női friss diplomások között éles a határvonal nemcsak a minden egyes szakterületen belüli átlagjövedelmek tekintetében, hanem a munkaerő-piaci átmenet és a korai karrierút szempontjából is. A friss diplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők; átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettségű nőknek ez valamivel több mint négy hónapjukba telik - olvasható az anyagban.

Kitértek arra is: a nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben jellemzi a női diplomásokat, a végzés utáni években 23,5 százalékuknak nem sikerült ugyanis a végzettségével egybevágó munkát találnia, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy a nők diplomájuk ellenére nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

Forrás: Napi Gazdaság