A szakszervezeti szövetségek a Munka törvénykönyvének enyhítését, a munkahelyek bővítését, biztonságának növelését, a bérek és szociális juttatások növekedését, valamint kiszámítható gazdaságpolitikát várnak az új kormánytól.

 

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy értékelte, hogy a papírforma szerint alakult az országgyűlési választás eredménye.

Enyhítést várnak a munkavállalók

A Liga elnöke szerint a gazdasági kilábalás a válságból lehetővé teszi, hogy azokat a szigorú törvényi szabályozásokat, amelyek a válság idején születtek – például a Munka törvénykönyvében – a kormány enyhítse.

Gaskó István reméli, hogy a sztrájktörvénynél a kormány belátja, hogy a jelenlegi helyzet a sztrájkjog korlátozását jelenti, és ebben is könnyítéseket vezet majd be. A Liga elnöke bízik abban, hogy az új kormány a szociális partnerek pozícióját – mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon – erősíti majd, a bérek és szociális juttatások ütemesen fejlődnek.

Kiszámíthatóságot!

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy a választás előtt 14 pontban közzétették az új kormánnyal szembeni elvárásaikat. Elsősorban kiszámítható gazdaságpolitikát szeretnének, és hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatásban nem statisztikát kell javítani, hanem valódi munkahelyeket kell létrehozni.

Az MSZSZ azt várja az új kormánytól, hogy megszüntesse a munkahelyi kiszolgáltatottságot. Feltétlenül el kell jutnia a magyar gazdaságnak és Magyarországnak oda, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység, ami milliókat érint – hangsúlyozta Pataky Péter, aki szerint a kormánynak győztesként is be kellene látnia, hogy sokkal jobb eredményeket lehet elérni, ha valódi társadalmi és szociális párbeszéd van az országban.

Kéne az új munkahely

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is úgy vélte, hogy a Munka törvénykönyve finomításának kell következnie, elviselhető viszonyokat teremtve a magyar munkavállalók számára. A Munkástanácsok elnöke azt reméli, hogy a gazdaság növekedési pályára áll, a foglalkoztatás bővülni és stabilizálódni fog, és megvalósul az a cél, amit a kormány kitűzött, tíz év alatt 1 millió új munkahely jön létre Magyarországon.

Forrás: tozsdeforum.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Wednesday the 24th. .