Nyomtatás
Részletek: | Megjelent: 2014. április 15.

A monster.hu munkajogi rovatában ezúttal a munkabérről tettek fel kérdéseket Dr. Sipos Márta és Dr. Újvári Melinda ügyvédnek.


- Csökkenthető-e a munkabér?
 
A munkabér a munkaszerződés kötelező eleme és a módosítása – bármilyen változtatása – kizárólag a felek közös akaratából létrejött megegyezéssel módosítható. Ha a munkaadó módosítani szeretné a szerződés, arról teljes körű tájékoztatást kell küldeni. (új Ptk szabályaira is tekintettel)
 
- Mi történik, ha ebben nem partner a munkavállaló?
 
Nem jön létre a szerződésmódosítás.

- Meddig kell megkapni a munkavállalónak a havi munkabért?

Legkésőbb a következő hónap 10. napjáig. A munkáltatónak legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatnia kell a munkavállalót a napi munkaidőről, az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról, a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról.

- Kérheti-e a munkavállaló a munkabért készpénzben?

Csak és kizárólag készpénzben lehet kifizetni, ha a munkavállaló a másként történő kifizetéshez nem járul hozzá. További költséget nem okozhat, vagyis a munkáltató köteles megtéríteni a kivét – felvét díját.

Íme a vonatkozó rész a munka törvénykönyvéből:

158. § (1)88 A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
(2)89 A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.
(3)90 A munkabér kifizetése - ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást - a munkavállaló részére költséget nem okozhat.


- Mi és milyen esetben vonható le a munkabérből?

Fő szabály: a közvetlen levonásnak nincs helye, a munkáltatónak munkaügyi bírósághoz kell fordulnia a munkabérrel kapcsolatos igényével.


- Átalakítható-e teljes munkaidős szerződés részmunkaidővé? Sok munkaadó így akarja csökkenteni a munkabért minimálbéremelés idején.
 
Ezt a módosítást csak és kizárólag a felek közös megegyezésével lehet elfogadni és még a közös megegyezés is megtámadható, ha kényszer, fenyegetés, tévedés vagy megtévesztés hatása alatt írta alá a munkavállaló.
Milyen költségeket köteles a munkaadó fizetni a munkavállaló napi munkájával kapcsolatban. Például céges autóval való tárgyalás esetén a benzin-, parkolási költséget?
Fő szabály szerint minden, a munkavégzéssel kapcsolatos költséget meg kell téríteni a munkáltatónak. A költséget igazolni kell, érdemes gyűjteni a számlákat, egyéb nyugtákat és az elévülési idő 3 év.
 
- Különbözhet-e az ugyanazt a munkát végző belsős állományban levő és a kölcsönzött munkavállaló bére?

Egyrészt az egyenlő bánásmód követelménye érvényesül a várandós és szoptatós nők, a fiatal munkavállalók esetében. Másrészt a foglalkoztatás 184. napjától a törvényben előírt feltételek esetén tiltja a törvény a megkülönböztetést.
 
Íme a vonatkozó rész.

Mt. 219. § (1) A kikölcsönzés tartama alatt a munkavállaló számára biztosítani kell a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló munkavállalókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt alapvető munka- és foglalkoztatási feltételek különösen
a) várandós és szoptató nők, valamint
b) a fiatal munkavállalók védelmére,
c) a munkabér összegére és védelmére, továbbá az egyéb juttatásokra,
d) az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezések.
(3)116 A munkabér összegére, az egyéb juttatásokra az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás száznyolcvannegyedik napjától kell alkalmazni arra a munkavállalóra, aki
a) a kölcsönbeadóval munkaerő-kölcsönzés céljából létesített határozatlan idejű munkaviszonyban áll és kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás hiányában is díjazásban részesül,
b) a 2004. évi CXXIII. törvény 1. § (2) bekezdés 1. pontjában meghatározott munkaerőpiactól tartósan távollévő munkavállalónak minősül,
c) a helyi önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságnál vagy közhasznú szervezetnél, vagy nyilvántartásba vett közhasznú szervezetnél munkaerő-kölcsönzés keretében végez munkát.
(4) A (3) bekezdés alkalmazásakor az azonos kölcsönvevőhöz történő ismételt kikölcsönzés esetén a napok számítása tekintetében a 214. § (2) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

Forrás: monster.hu