Több mint egy hete tart és immár egy másik gyárra is átterjedt a legnagyobb márkás cipőket gyártó, dél-kínai Tungkuangban lévő Jüe Jüen cég dolgozóinak sztrájkja – számolnak be független munkajogi szervezetek.

Az eseményekről legelőször hírt adó China Labour Bulletin (CLB) hongkongi munkajogi szervezet szerint a dolgozók és munkaadóik közti vita április elejétől tart, a sztrájk ugyanakkor csak a múlt hét elején kezdődött. A munkavállalók szerint a tungkuangi cég a törvényeket megszegve nem fizeti a munkások nyugdíját, társadalombiztosítási hozzájárulásukat, egészségügyi biztosításukat és lakhatási támogatásukat.

Jogaik kiköveteléséért több tízezren vonultak a múlt hét során a dél-kínai város utcájára, a China Labour Watch (CLW) amerikai munkajogi szervezet szerint egyes napokon számuk a 30 ezret is elérte, ami a kínai demonstrációk elmúlt évekbeli történetének legnagyobb megmozdulásává teszi a tüntetést.

Ilyen hozzáállással gyártatnak a legnagyobbak Kínában?

A feleknek a múlt héten nem sikerült megegyezniük, a többek közt a Nike-nak és az Adidasnak is beszállító cég az elmaradt juttatásokat továbbra sem hajlandó kifizetni. A vállalat új társadalombiztosítási struktúrát ígért és a lakhatási támogatások emelését kínálta májustól kezdődően – írja a Hszinhua hírügynökség.

A munkabeszüntetés közben a cég szomszédos Csianghszi tartományban lévő gyáregységére is átterjedt, itt hétfőn kétezren nem vették fel a munkát – írja az Oriental Daily hongkongi napilap. A tüntetés a CLB szerint kedden is folytatódott, s egyelőre nincs kilátásban a megállapodás.

Forrás: mno.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 19th. .