Csökken az EU-ba harmadik országból érkező migránsok száma, a legtöbben ugyanakkor már nem Indiából, hanem Kínából érkeznek. A bevándorlók többsége a munkaképes korú lakosságot erősíti. Az EU-nak 2020-ig több millió magasan képzett munkaerőre lenne szüksége, miközben a feldolgóziparban, és az elsődleges szektorban egyre kevesebb állásra van szükség. A kontinens ráadásul hihetetlen módon öregszik el, így mindenképp szükség lehet a bevándorlókra. Az Európai Bizottság egy infografikán összegezte az uniós bevándorlást.

 

Az Európai Bizottság (EB) nemrég egy infografikát közöltaz EU-ba irányuló migrációról (az unióból kifelé áramló tömegeket is számításba vették emellett). Az infografika szerint csökkent az EU-n kívüli államokból érkező migránsok száma, 2012-ben 1,17 millió ember érkezett a 28 tagú blokkba, ez majdnem 300 ezres visszaesést jelent a 2010-es adathoz képest. A bevándorlók 85 százaléka tartozott a 15-64 év közötti munkaképes korú lakosságba.

2012-ben a legtöbben Kínából érkeztek (majdnem 90 ezren), a kínaiakat India (korábban ők álltak az első helyen), Marokkó, Pakisztán, az Egyesült Államok és Oroszország követi a sorban. A nem EU-s országokból származó polgárok mintegy 20 millióan voltak az EU-ban, ez az uniós össznépesség 4 százalékát jelenti. A legtöbben a törökök vannak ezen csoporton belül, majdnem 2 milliónyian, őket az 1,3 milliós marokkói közösség, és a 720 ezres kínai kolónia követi. 2013-ban a legnagyobb arányban Észtországban, Lettországba és Ausztriában tartózkodtak nem uniós polgárok. A külföldön született, EU-ban élő külföldiek száma tavaly 33 millió főt tett ki.

2012-ben majdnem 700 ezer nem uniós polgár kapott uniós állampolgárságot, a legtöbben ebben a csoportban a marokkóiak voltak (59 ezren), őket kicsivel lemaradva követték a törökök, illetve az indiaiak.

Az EB infografikája azokat a szakmákat, területeket is megjelöli, ahol munkaerőhiány várható. A grafikából az látszik, hogy 2020-ig leginkább a felsőfokű végzettséget igénylő munkákból lesz több az EU-ban, számszerint 12 millió, miközben az alacsonyabb végzettségű munkák iránti kereslet lényegesen visszaesik majd. Az is érdekes, hogy miközben a feldolgozóiparban, illetve az elsődleges szektorban (mezőgazdaság, bányászat, halászat stb.) több mint kétmillióval fog csökkenni az elérhető álláshelyek száma, addig a szolgáltatások, üzleti tevékenység, közlekedés területén 9 millió plusz munkaerőre lesz szükség. Az EU-ban a legnagyobb munkaerőhiány jelenleg az IT, egészségügy, sales, mérnöki, pénzügyi területen látható.

A bevándorlásra, illetve a munkaerő pótlására már csak azért is szükség lehet, mivel míg 2012-ben négy dolgozó európai jutott egy 65 év felettire, addig 2060-ra 2 az egyhez lesz arány, vagyis jóval több idős lesz a kontinensen mint most.

 

Forrás: HVG

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 18th. .